Inflacija u konstantnom padu do kraja godine

Bankarska kriza se neće preliti na hrvatsko tržište

BankeRegionU fokusu

7.4.2023 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bankarska kriza se neće preliti na hrvatsko tržište Bankarska kriza se neće preliti na hrvatsko tržište
Bankarsku krizu u Evropskoj uniji i njeno prelivanje na hrvatsko tržište ne treba očekivati. Štediše u Hrvatskoj apsolutno su sigurne – banke imaju znatno... Bankarska kriza se neće preliti na hrvatsko tržište

Bankarsku krizu u Evropskoj uniji i njeno prelivanje na hrvatsko tržište ne treba očekivati. Štediše u Hrvatskoj apsolutno su sigurne – banke imaju znatno višu prosečnu stopu likvidnosti i kapitalizacije nego u Evropskoj uniji, izjavio je prvi čovek Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u Rijeci na okruglom stolu guvernera “Monetarne politike i male otvorene privrede u vrtlogu visoke inflacije”.

Što se nedavnih potresa u pojedinim bankama tiče, guverner hrvatske centralne banke je prokomentarisao da su događanja u bankama Credit Suisse i Silicon Valley ograničene samo na njih, te da krize unutar tih zajmodavaca ne ukazuju na karakteristike poremećaja čitavog bankarskog sistema.

“U Silicon Valley-u je 54 odsto aktive bilo u državnim obveznicama, što je nekarakteristično za bankovni sistem. S druge strane, Credit Suisse je niz godina imala problema koji su sad kulminirali”, rekao je Vujčić.

Što se inflacije tiče, guverner HNB-a ponavlja kako se očekuje da će do kraja godine biti u konstantnom padu.

“Inflacija je već počela da se smanjuje, prvenstveno zbog smanjenja baznog efekta porasta cena energije i hrane, uzrokovanim agresijom izvršenom nad Ukrajinom. Ipak, ostaje temeljna inflacija i inflatorni pritisci koji su veoma snažni”, zaključio je Vujčić.

Upitan o kretanju kamatnih stopa, pojašnjava kako je dogovoreno da se prikupi niz podataka do sledećeg sastanka Upravnog veća evrozone u maju, kad se bude odlučivalo o kamatnim stopama.

Inflatorni pritisci i dalje postoje, a ako se zadrže do maja, može se očekivati rast kamatnih stopa, dodao je Vujčić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...