Tokom vikenda održani izbori širom Evrope

Đukanović nije više predsednik Crne Gore, ni Sana Marin premijerka Finske

EURegion

3.4.2023 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Đukanović nije više predsednik Crne Gore, ni Sana Marin premijerka Finske Đukanović nije više predsednik Crne Gore, ni Sana Marin premijerka Finske
Protekli vikend bio je veoma buran na evropskom kontinentu. U čak sedam zemalja istovremeno potencijalno se menjala politička slika jer su glasači izlazili na... Đukanović nije više predsednik Crne Gore, ni Sana Marin premijerka Finske

Protekli vikend bio je veoma buran na evropskom kontinentu. U čak sedam zemalja istovremeno potencijalno se menjala politička slika jer su glasači izlazili na parlamentarne ili predsedničke izbore.

U Bugarskoj, Finskoj i Andori održani su parlamentarni izbori, a parcijalno i u četiri Francuska okruga. Švajcarski du održavali izbore za nove poslanike svojih kantona, dok su i u regiji kojoj pripada Venecija održani regionalni izbori, kao prvi glasački test politike aktuelne premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni).

U našem okruženju, najznačajniji su pak bili predsednićki izbori u Crnoj Gori.

Prema preliminarnim rezultatima koje su tokom jučerašnjeg dana saopštavali crnogorski mediji, po svoj prilici je došlo do kraja tridesetogodišnje vladavine Mila Đukanovića. Naime, budući predsednik Crne Gore biće Jakov Milatović, predstavnik pokreta “Evropa sad”, sastavljenog od nekoliko političkih partija.

Milatović na osnovu 90 odsto pregledanih glasova ima nešto više od 60 odsto, a pobedu mu je čestitao i doskorašnji predsednik Đukanović.

“Neka nam je sa srećom pobeda pomirene Crne Gore, pravimo korak napred ka bogatijoj, pravednijoj, naprednijoj i evropskoj Crnoj Gori. Rekli smo zbogom kriminalu i korupciji, nikada više neće biti povezivanja kriminala sa Crnom Gorom. Ostavljamo prošlost iza sebe, ovo je istorijski dan“, rekao je Milatović, i obećao građanima da će kao predsednik uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju u narednih pet godina, prenele su agencije.

Što se tiče Finske, dosadašnja premijerka Sana Marin (Sanna Marin) iz Socijaldemokratske partije je doživela poraz, a na njeno mesto će najverovatnije doći desničar Peteri Orpo (Petteri Orpo). Marin će ostati upamćena i po tome što su joj pojedini mediji u zemlji zamerali kada je isplivao snimak sa jedne privatne žurke na kojoj je učestvovala.

Na parlamentarnim izborima u Bugarskoj za sada vode prozapadni reformisti, ali pitanje je da li će na kraju imati dovoljan broj, odnosno sa kojim partijama bi mogli da stvore koaliciju koja bi ugrozila blok desnog centra bivšeg premijera Bojka Borisova.

Na kraju, iz regionalnih izbora u pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini, kojoj pripada i Venecija u Italiji, nisu zaključeni rezultati, međutim izlaznost je bila izrazito slaba, na nivou od oko 35 odsto.

  • MAJA

    4.4.2023 #1 Author

    Mozda ce biti zapamćena samo po toj zurci

    Odgovori

  • ŽIZI

    4.4.2023 #2 Author

    Ničija nije do zore gorela 😉

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...