pogoršanje poslovanja zbog unutrašnjih i spoljašnjih faktora

Državne energetske kompanije u Crnoj Gori vredne više od 2,2 milijarde evra

RegionU fokusu

3.8.2023 16:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Državne energetske kompanije u Crnoj Gori vredne više od 2,2 milijarde evra Državne energetske kompanije u Crnoj Gori vredne više od 2,2 milijarde evra
Ukupna vrednost imovine devet energetskih kompanija u većinskom državnom vlasništvu na kraju prošle godine iznosila je više od 2,2 milijarde evra ili oko 40... Državne energetske kompanije u Crnoj Gori vredne više od 2,2 milijarde evra

Ukupna vrednost imovine devet energetskih kompanija u većinskom državnom vlasništvu na kraju prošle godine iznosila je više od 2,2 milijarde evra ili oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović predstavio je na sednici Vlade CG analizu poslovanja energetskih subjekata u većinskom vlasništvu države za period od 2019. do prošle godine, na osnovu koje finansijski indikatori, kako je kazao, ne prikazuju pozitivan trend.

„Na agregatnom nivou, od devet preduzeća pokazuje se da su od 2021. godine finasijske performanse sektora energetike pogoršale. Finansijski i sa njima povezani fiskalni rizici su rastući i povećani su sa niskih na umerene“, kazao je Šahmanović na sednici vlade, prenosi Mina.

On je rekao da je uspešnost poslovanja sektora dominantno uslovljena rezultatima EPCG kao najvećeg društva sa imovinom vrednom 1,3 milijarde evra. “Prema konsolidovanom finansijskom izvještaju EPCG za prošlu godinu i EPCG kao grupa je ostvarila gubitak od 9,1 milion evra i nakon više godina ušla u zonu negativnog rezultata”, naveo je Šahmanović.

Među uzrocima pogoršanja poslovanja na nivou sektora spadaju, kako je rekao, slabosti u korporativnom upravljanju, koje su uticale na smanjenje prihoda i povećanje troškova poslovanja, posebno troškova zarada zbog značajnog rasta prosečnog broja zaposlenih u grupi, za blizu 600 osoba ili oko 15 odsto u prošloj godini, ali i povećanja ukupnih obaveza.

On je kazao i da su poslovanje energetskih kompanija otežala nepovoljna kretanja na međunarodnom tržištu, regulisana cena električne energije i otežana naplata potraživanja.

“Moramo se sa posebnom pažnjom voditi kad je ovaj sektor u pitanju, jer određeni iznos na računu ne znači da preduzeća posluju uspešno pa bi trebalo voditi računa i o investicionom segmentu“, naveo je Šahmanović.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ , Crna Gora AKTIVAN PIB 02002230 Reg. broj

Poslovni prihodi (EUR):
527.859.168,00 (2022)
Broj zaposlenih:
4.210 (2022)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...