Desetogodišnjica inicijative "Pojas i put"

Inftrastrukturna spona Kine i srednje i istočne Evrope

InfrastrukturaRegionSvetU fokusu

20.10.2023 09:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Inftrastrukturna spona Kine i srednje i istočne Evrope Inftrastrukturna spona Kine i srednje i istočne Evrope
Inicijativa „Pojas i put“, koja posle 10 godina ulazi u novu fazu, pružila je okvir za poboljšanu saradnju, trgovinu i ulaganja između Kine i... Inftrastrukturna spona Kine i srednje i istočne Evrope

Inicijativa „Pojas i put“, koja posle 10 godina ulazi u novu fazu, pružila je okvir za poboljšanu saradnju, trgovinu i ulaganja između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope (CEE), ocenio je Mario Rendulić, predsednik Kineske poslovne asocijacije jugoistočne Evrope.

Rendulić, koji je učestvovao na trećem Forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“, naveo je da je mehanizam saradnje Kine i srednje i istočne Evrope odigrao značajnu ulogu u olakšavanju dijaloga i saradnje, uključujući razvoj infrastrukture, finansija, poljoprivrede i turizma, prenosi Seebiz.

Obim trgovine između Kine i zemalja CEE porastao je od 2012. godine za 8,1 procenat na godišnjem nivou, a bilateralna ulaganja do danas su se približila sumi od 20 milijardi dolara. Veliki projekti, kao što su luka Pirej u Grčkoj, železnička pruga Budimpešta – Beograd i tertna železnica Kina – Evropa, pomogli su zemljama CEE da postanu važna logistička odredišta.

Na marginama konferencije u Pekingu, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije potpisalo je sa kineskom kompanijom Changchun Railway Vehicles Co ugovor za nabavku vozova potrebnih za mađarsko-srpsku železnicu, preneo je Global Times.

Rendulić, koji je zastupnik hrvatskog građevinskog izvođača Tehnika d.d, naveo je da je njegova kompanija u poslednjih 10 godine sarađivala sa nizom kineskih kompanija, poput China Construction, na infrastrukrnim projektima u Hrvatskoj i istočnoj Evropi, uključujući projekat SEZ Green European Industrial Park u Hrvatskoj.

On je istakao da saradnja sa kineskim firmama pruža priliku da prenos tehnologije, deljenje znanja i izgradnju kapaciteta. Prema njegovim rečima, „Pojas i put“ će podstaći ekološki prihvatljive infrastrukturne projekte i ulaganja u obnavljive izvore energije i usvajanje zelenih tehnologija.

  • MAXMAD

    21.10.2023 #1 Author

    Ekonomska kolonizacija od strane Kine ali teško da će proći.

    Odgovori

  • PIKSI

    22.10.2023 #2 Author

    Nista bez kineza

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...