Proizvod Hrvatske turističke organizacije za pomoć turizmu i poreskim vlastima

Ministarstvo finansija Crne Gore najavilo uvođenje e-visitor sistema

InovacijePreduzetnikRegionTurizam

3.2.2023 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Ministarstvo finansija Crne Gore najavilo uvođenje e-visitor sistema Ministarstvo finansija Crne Gore najavilo uvođenje e-visitor sistema
Hrvatski sistem elektronskog prijavljivanja turista e-visitor, koji Crna Gora planira da uvede, pomaže turizmu i poreskim vlastima i nužan je za svaku turističku zemlju,... Ministarstvo finansija Crne Gore najavilo uvođenje e-visitor sistema

Hrvatski sistem elektronskog prijavljivanja turista e-visitor, koji Crna Gora planira da uvede, pomaže turizmu i poreskim vlastima i nužan je za svaku turističku zemlju, ocenili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Direktor Turističke zajednice Istre, koja je deo HTZ, Denis Ivošević kaže da sistem e-visitor daje preciznije podatke o broju turista, noćenjima, iskorišćenosti kapaciteta i strukturi gostiju, piše agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

“Da bi se ostvarila bolja naplata državnih prihoda i veći zvanični broj gostiju, potrebno je doneti nove sisteme podrške koji će biti pre svega umreženi sa sistemom e-visitora, a nakon toga implementirati sistem inspekcijskog i poreskog nadzora“, izjavio je Ivošević.

Iz crnogorskog Ministarstva finansija je nedavno najavljeno da planiraju uvođenje sistema e-visitor, po ugledu na Hrvatsku, kako bi se dobili precizniji podaci, smanjila siva zona u turizmu i poboljšala naplata boravišne takse, poreza na dodatu vrednost (PDV) i poreza na dobit i dohodak.

Platforma e-visitor je autorski proizvod HTZ, koji je uveden pre sedam godina i od tada je više puta unapređivan i povezan sa institucijama na lokalnom, županijskom i državnom nivou.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević izjavio je da je uvođenje sistema e-visitor u pripremi.

Zahvaljujući ovom sistemu poreske vlasti će imati uvid gde taj gost boravi, da li je izdavalac smeštaja za njega uplatio boravišnu taksu i PDV na smeštaj, koliko je imao gostiju i da li je i koliko na kraju platio poreza na dobit.

Iz HTZ su izjavili da se od uvođenja tog sistema sve prijave i odjave gostiju odvijaju preko njega i da goste u komercijalnom smeštaju prijavljuju pružaoci usluga smeštaja, dok se prilikom nekomercijalnih poseta stranaca oni sami prijavljuju.

Platforma je za korisnike besplatna, maksimalno pojednostavljena i dostupna s bilo koje lokacije koja ima pristup internetu. Svi podaci o turistima vidljivi su u realnom vremenu, odnosno odmah po prijavi, čime institucije dobijaju vrlo detaljan uvid u različite strukture turističkog prometa.

Sistem analitički prikazuje stanje turizma od broja gostiju, ostvarenih noćenja, iskorišćenosti i popunjenosti kapaciteta, nacionalnoj, uzrasnoj, polnoj strukturi, strukturi prema jedinici smeštaja, kao i da li je agencijski ili individualni gost.

„Omogućava i niz analitičkih prikaza. Sve to možemo pratiti na dnevnom, sedmičnom, mesečnom, godišnjem nivou”, kazao je Ivošević.

Na pitanje koliko bi vremena bilo potrebno za implementaciju tog sistema u Crnoj Gori, odnosno da li bi mogao biti u funkciji do ljeta, ukoliko bi se odmah krenulo sa tim projektom, Ivošević je odgovorio da je uvođenje tog sistema u Hrvatskoj trajalo godinu dana.

On je naveo da je u početku to složen posao, ali da u današnjem digitalnom svetu nema alternative.

 • MARKO7

  3.2.2023 #1 Author

  Pa to im je dobra ideja iskreno

  Odgovori

 • GOCA BG

  3.2.2023 #2 Author

  Koliko ce zaziveti u CG,videcemo…

  Odgovori

 • Maria

  4.2.2023 #3 Author

  Fino..

  Odgovori

 • COKA

  5.2.2023 #4 Author

  Ovo bi mogla da bude odlicna stvar, videcemo da li ce imati “prodju”

  Odgovori

 • FRUITO4

  5.2.2023 #5 Author

  Sjajna ideja, nadajmo se da će zaživeti i doneti ocekivane rezultate

  Odgovori

 • MALENA

  5.2.2023 #6 Author

  Zanimljivo..

  Odgovori

 • Dragana

  5.2.2023 #7 Author

  E da su crnogorci trecinu kao Istrani preduzimljivi.

  Odgovori

 • Gaga45

  5.2.2023 #8 Author

  Zanimljiva ideja

  Odgovori

 • MADMAX

  5.2.2023 #9 Author

  Dobra investicija.

  Odgovori

 • Coka13

  7.2.2023 #10 Author

  Ovo im je jedna od boljih ideja.

  Odgovori

 • FRUIT04

  19.2.2023 #11 Author

  I vise nego potrebno, Ali tesko izvodljivo u CG

  Odgovori

 • Tina

  26.2.2023 #12 Author

  Treba to sprovesti u praksi

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...