pregled pravih podataka može da doprinese donošenju kvalitetnih odluka

Najnoviji i najtačniji rezultati poslovanja mađarskih kompanija na portalu CompanyWall

EUFirme u fokusuPoslovanjeRegion

22.11.2023 16:06 Autor: Milica Vojtek 3

Najnoviji i najtačniji rezultati poslovanja mađarskih kompanija na portalu CompanyWall Najnoviji i najtačniji rezultati poslovanja mađarskih kompanija na portalu CompanyWall
U Republici Mađarskoj registrovano je više od pola miliona privrednih subjekata privrednih društava i preduzetnika. Prema podacima Zavoda za statistiku u ovoj zemlji 2023.... Najnoviji i najtačniji rezultati poslovanja mađarskih kompanija na portalu CompanyWall

U Republici Mađarskoj registrovano je više od pola miliona privrednih subjekata privrednih društava i preduzetnika. Prema podacima Zavoda za statistiku u ovoj zemlji 2023. godine živi 9,6 miliona ljudi, što znači da je na svaku 19. osobu otprilike osnovan po jedan privredni subjekat.

Ono sa čime se privrednici u Mađarskoj, kao i u većem delu sveta suočavaju su sklapanja partnerstva sa nepouzdanim saradnicima, nemogućnost naplate dugovanja, kao i loša platežna sposobnost preduzetnika. Uzimajući sve ove faktore u obzir teško je odabrati partnera koji zna da donese odgovarajuću procenu, dok je sa druge strane za donošenje ključnih poslovnih odluka od izuzetne važnosti posedovanje pravovremenih i proverenih informacija.

Odluke o strateškoj saradnji ili pak o dolasku na novo tržište ne smeju se donositi bez prethodne dubinske analize. Poslovanje kompanija najbolje može da se protumači kroz pregled njihovih detaljnih finansijskih izveštaja, i to kroz upoređivanje najnovijih rezultata sa onima od prethodnih nekoliko godina, kako bi se dodatno utvrdili trendovi u upravljanju i uočili pravi razlozi za njihove eventualne uspone ili padove.

Redovno dostavljanje finansijskih izveštaja i prikazivanje svih relevantnih paramatera bilansa uspeha i bilansa stanja, postali su zakonska obaveza u svim evropskim zemljama i njih na nivou svake države prikupljaju ovlašćeni nacionalni registri.

Mana javno dostupnih informacija koje prikupljaju nacionalni registri je njihov opšti karakter i činjenica da uz njih ne dobijate finansijsku analizu preduzeća, kao ni visinu njihovih bonitetnih ocena. Zbog toga se sve veći broj firmi u svetu odlučuje za registraciju u nekoj od bonitetnih kuća koje im omogućavaju jasniji, odnosno konkretan uvid u poslovanje ostalih privrednih subjekata, finansijsku analizu kao i bonitetne ocene.

Bonitetna kuća CompanyWall, koja posluje u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, svojim korisnicima nudi pregled godišnjih izveštaja svih pravnih lica u ovim zemljama, ali i upotrebu jedinstvene usluge napredne pretrage. CompanyWall je pionir umrežavanja i uspostavljanja poslovnih veza između domaćih, ali i stranih kompanija.

CompanyWall kupuje od nacionalnih registara i državnih finansijskih agencija pakete finansijskih izveštaja privrednih društava i preduzetnika po uvtrđenim cenovnicima, u želji da ima zvanične, najtačnije i najnovije informacije. Podaci na portalu CompanyWall ažuriraju se svakodnevno i stoga pružaju realan pregled i kompletnu finansijsku sliku svih preduzeća, pa se mnogi privredni subjekti, firme, ali i državne institucije oslanjaju na njihove podatke, bonitetne ocene i sertifikaciju.

„Podaci o bonitetu i bonitetne ocene neophodan su ekonomski instrument, koji se koristi u savremenom poslovnom svetu kao verodostojna rejting pozicija poslovanja kompanije. Tako se ubrzava i pojednostavljuje donošenje poslovnih odluka pri izboru poslovnog partnera, ali i analiza konkurencije i procena rizika. Ti podaci predstavljaju podršku u postupku finansijske analize svakog privrednog subjekta“, ističe ističe Klemen Kljun, generalni direktor bonitetne kuće CompanyWall.

Informacije moraju da budu dostupne svima, a u svetu brzog poslovanja platforma CompanyWall Business omogućava poslovnim subjektima da donose brze i sigurne poslovne odluke.

Koristeći specifičnu metodologiju finansijske analize, potvrđenu registracijom na EUIPO, kojom se služe elitne bonitetske kuće u svetu poput Standard & Poor’s (S&P), Fitch Group i Moody’s (Big Three), CompanyWall ovlašćena je za izradu bonitetnih izveštaja, bonitetnih ocena i sertifikacija kompanija.

Godišnji izveštaj sastoji se od bilansa stanja i bilansa uspeha. Bonitetni izveštaj omogućava da na brz, jednostavan i jasan način steknete uvid u sveukupan izveštaj preduzeća, bilans stanja, pokazatelje, prikaze uspeha i druge podatke. Uz to, ovaj izveštaj zarad lakšeg razumevanja sadrži i grafičke prikaze analize finansijskih podataka.

Bonitetna ocena svih firmi na portalu CompanyWall dobijena je temeljnim analizama. Bonitetne ocene su skup standardizovanih podataka koji obuhvataju celokupno poslovanje privrednog subjekta. U širem smislu bonitetna ocena je mišljenje stručnjaka o ekonomskoj pouzdanosti privrednika. Bonitetne ocene privrednih subjekata razvrstane su u bonitetne razrede, od najvišeg AAA – do najnižeg CCC.

Pored pomenutih podataka, CompanyWall omogućava da pregledajte dugoročna i kratkoročna dugovanja svih firmi koje vas interesuju pre nego što sklopite poslovnu saradnju. Ove informacije omogućiće vam sigurnije poslovanje uz minimalne rizike u budućnosti. Ova funkcija vam nudi ažurirane i precizne podatke o ukupnom broju sudskih objava, datumu zadnje objave, oglase o likvidaciji, dokumente o stečajevima.

Takođe, na sajtu CompanyWall Business funkcija „konkurentne kompanije“ omogućava vam da pratite sve firme koje djeluju u okviru vaše delatnosti. Možete redovno pregledati najbolje firme i vaše konkurente, kao i sve najbitnije podatke o njihovom poslovanju. Ova usluga omogućiće vam da steknete jasniju sliku o sopstvenom položaju na tržištu, kao i da steknete uvid u to sa kime od potencijalnih partnera njih možete da ostvarite saradnju.

Sada imate šansu da budete najbolje i najbrže obavešteni donosilac poslovnih odluka u regionu. Uz pregled godišnjih kompanijskih izveštaja finansijski asistent CompanyWall dodatnu nudi naprednu pretragu svih pravnih lica po odabranim parametrima. Provera likvidnosti, profitabilnosti ili privredne umreženosti  kompanija nikada nije bila jednostavnija. 

  • REA

    26.11.2023 #1 Author

    Zaista koristan portal!

    Odgovori

  • NATI

    26.11.2023 #2 Author

    U svakoj zemlji slicni problemi sa naplatom

    Odgovori

  • Boba321

    26.11.2023 #3 Author

    Svaka cast za ideju, lep prikaz poslovanja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...