posledica rekordnih rezultata u prošloj godini

NLB predlaže isplatu 110 miliona evra dividende

BankeEURegion

10.5.2023 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NLB predlaže isplatu 110 miliona evra dividende NLB predlaže isplatu 110 miliona evra dividende
Uprava i nadzorni odbor slovenačke banke NLB predlažu svojim akcionarima isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 miliona evra. Ona bi bila isplaćivana u... NLB predlaže isplatu 110 miliona evra dividende

Uprava i nadzorni odbor slovenačke banke NLB predlažu svojim akcionarima isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 miliona evra. Ona bi bila isplaćivana u dva jednaka dela, svaki po 2,75 evra bruto po akciji. O ovim predlozima će skupština akcionara banke odlučivati na sednici zakazanoj za 16. jun.

Prvu isplatu banka planira za 27. jun, dok bi o drugoj akcionari trebalo da odluče na skupštini krajem godine, objavila je banka na stranicama Ljubljanske berze.

Kako ističu u banci, planirana isplata dividende nije uključena u osnovicu kapitala, što znači da neće ni uticati na pokazatelje kapitala NLB Grupe. Preostali deo bilansne dobiti ostaje neraspoređen i predstavlja zadržanu dobit, preneo je Seebiz.

U periodu od 2022. do 2025. godine banka planira da isplati ukupno 500 miliona evra akcionarima.

Prijedlog uprave NLB došao je nakon rekordnih prošlogodišnjih rezultata. Naime, NLB Grupa je u 2022. godini ostvarila 446,9 miliona evra čiste dobiti, što je nova rekordna vrednost i gotovo udvostručen rezultat iz prethodne godine. Na poslovni rezultat znatno je uticalo preuzimanje slovenačke Sberbanke u martu, koja se sada zove N Banka. Ne računajući taj učinak, neto dobit je porasla za 11 odsto, na 262,8 miliona evra.

Prošle godine je obim novčanih depozita grupe porastao za gotovo 2,39 milijardi evra, odnosno 14 procenata, na gotovo 20,03 milijarde evra. Bez kupovine Sberbanke rast obima depozita bio bi osam odsto. Grupa je tako prvi put u svojoj istoriji prikupila više od 20 milijardi evra depozita klijenata.

Akcionari će na junskoj sednici skupštine imenovati i četiri člana Nadzornog odbora NLB-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...