legendarni trener preminuo posle duge i teške bolesti

Odlazak Ćire Blaževića

LifestyleRegion

8.2.2023 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Odlazak Ćire Blaževića Odlazak Ćire Blaževića
Kako javljaju hrvatski mediji, u Zagrebu je jutros preminuo legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević. Bivši selektor hrvatske reprezentacije, s kojom je 1998. godine... Odlazak Ćire Blaževića

Kako javljaju hrvatski mediji, u Zagrebu je jutros preminuo legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević. Bivši selektor hrvatske reprezentacije, s kojom je 1998. godine osvojio treće mesto na Svetskom prvenstvu i otvorio put kasnijim državnim fudbalskim uspesima, umro je u 88. godini nakon duge borbe s rakom.

Jedno od poslednjih javnih pojavljivanja Blažević je imao sredinom decembra prošle godine kada je u Zagrebu dobio nagradu „Vladimir Beara“ za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije.

O njegovoj popularnosti u narodu svedoči činjenica i da se kandidovao za predsednika Hrvatske 2005. godine kao nezavisni kandidat. Završio je deveti s 0,8 odsto, odnosno 17.847 glasova. Pobednik je tada bio Stjepan Mesić, a druga je bila Jadranka Kosor, piše Index.hr.

Blažević je rođen 1935. godine u Travniku, a bio je fudbaler do svoje 31. godine.

Kao trener, osvojio je prvenstvo Jugoslavije sa Dinamom 1982. godine, posle 24 godine čekanja za tim iz Zagreba. Sledeće sezone osvojili su i državni kup. Sa švajcarskim Grasshopperom osvojio je prvenstvo te zemlje, a devedesetih je u Hrvatskoj ponovo uzeo prvenstvo i kup sa Dinamom, tada pod imenom Croatia.

Na klupi hrvatske reprezentacije potom je proveo šest godina, tokom kojih je dosegao i vrhunac karijere, osvojivši treće mesto na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Posle toga vodio je i nacionalne timove Irana i Bosne i Hercegovine.

Osim po fubalskim rezultatima, Ćiro je bio poznat i po britkom jeziku zbog čega su ga poštovali u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...