Konačna odluka o privremenim merama 21.marta

Ograničenje trgovačkih marži u Crnoj Gori

Region

20.3.2024 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ograničenje trgovačkih marži u Crnoj Gori Ograničenje trgovačkih marži u Crnoj Gori
Iako se po zakonu iz 2006. cene na tržištu u Crnoj Gori formiraju slobodno, Vlada je saopštila da će biti ograničene trgovačke marže u... Ograničenje trgovačkih marži u Crnoj Gori

Iako se po zakonu iz 2006. cene na tržištu u Crnoj Gori formiraju slobodno, Vlada je saopštila da će biti ograničene trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji, a već su se pojavile kritike iz privrede i ekonomske struke.

Posle sastanka premijera Milojka Spajića s predstavnicima Privredne komore saopšteno je da će marže biti ograničene tokom drugog ovogodišnjeg tromesečja, ali nije navedeno do kada.

Najavljeno je da bi vlada Crne Gore 21. marta trebalo da donese „odluku o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi“, piše Insajder.

Najavljeno je i da će timovi Ministarstva ekonomskog razvoja i Privredne komore usaglasiti detalje.

Vlada je saopštila da je tokom sastanka „izraženo zadovoljstvo što je postignut određeni stepen saglasnosti“ o tom pitanju.

Objašnjeno je da je „bilo potrebno istovremeno voditi računa o standardu građana, ali paralelno i o funkcionisanju malih trgovina i manjih proizvođača, koji čine okosnicu jedne važne privredne grane, u kojoj se generiše i veliki broj radnih mesta“.

Foto: Freepik.com

Predstavnici privrede i pojedini ekonomski analitičari su se oštro protivili ograničavanju marži u Crnoj Gori.

Oni su upozorili da se ograničavanjem marži ograničava i sloboda poslovanja privrednika, te da će male kompanije, više nego velike, imati veliki problem jer im prihod zavisi od marže.

U poslednje tri godine cene namirnica su u Crnoj Gori porasle za 43 odsto – pokazuje zvanična statistika.

Uporedo s rastom cena hrane višestruko je rasla zarada četiri od pet velikih trgovačkih lanaca: Voli, HD Laković, Idea-Franca i Aroma koje su samo 2022. godini zaradile 20 miliona evra.

Mada bi trgovački lanci trebalo da budu konkurencija jedni dugima, u marketima tih lanaca su gotovo istovetne cene namirnica i proizvoda poput soli, šećera, ulja, brašna i drugih koje najviše koristi prosečno domaćinstvo.

Dogovaranje o cenama i marži je zabranjeno Zakonom o zaštiti konkurencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...