rušenje trgovinskih barijera neophodno

Plan rasta za Zapadni Balkan uključuje “snažniju integraciju Bosne i Hercegovine” sa Evropskom unijom

EURegionU fokusu

22.11.2023 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Plan rasta za Zapadni Balkan uključuje “snažniju integraciju Bosne i Hercegovine” sa Evropskom unijom Plan rasta za Zapadni Balkan uključuje “snažniju integraciju Bosne i Hercegovine” sa Evropskom unijom
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni I Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) izjavio je danas u Banjaluci da Plan rasta za Zapadni Balkan, čija... Plan rasta za Zapadni Balkan uključuje “snažniju integraciju Bosne i Hercegovine” sa Evropskom unijom

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni I Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) izjavio je danas u Banjaluci da Plan rasta za Zapadni Balkan, čija je vrednost šest milijardi evra, uključuje i mogućnost snažnije ekonomske integracije s EU i produbljivanje regionalnog integrisanja.

„Samo brzim i racionalnim usvajanjem i provođenjem ključnih reformi BiH će moći da se takmiči na evropskom tržištu, s populacijom od blizu 450 miliona i BDP-om od blizu 16 hiljada milijardi evra u 2022. godini“, rekao je Satler, otvarajući poslovnu konferenciju „Izazovi i budućnost poslovanja“, koja se održava u Banskom dvoru u Banjaluci u organizaciju Unije poslodavaca Republike Srpske.

Govoreći o konkretnim reformama, on je istakao da one treba da uključuju pitanja poput elektronskog potpisa ili zakonodavstva u oblasti energetike, koji će omogućiti bh. kompanijama da ostanu konkurentne na evropskom tržištu.

„Brojne uspešne kompanije u BiH su pronašle prilike na evropskom tržištu u tradicionalnim industrijama kao što su nameštaj, automobilska industrija i autsorsing poslovnih procesa, kao što je IKT. Nedavni razvoj ‘nearshoringa’ mogao bi BiH učiniti velikim dobavljačem roba i usluga za tržište EU“, ocenio je Satler.

Dodao je da će EU nastaviti da podržava BiH u procesu reformi i pozvao zemlju da iskoristi tu priliku.

„Plan rasta je prilika za Bosnu i Hercegovinu koja se ne sme propustiti. A mi ćemo pomoći BiH i u izradi politika i reformi i njihovoj primeni“, istakao je šef Delegacije EU u BiH.

Prema njegovim rečima, EU i njene države članice najveći su trgovinski partner BiH, najveći izvor ulaganja i najveći davalac pomoći.

„Gotovo tri četvrtine bosanskohercegovačkog izvoza odlazi na jedinstveno evropsko tržište, a EU je u protekloj deceniji obezbedila blizu dve milijarde evra bespovratnih sredstava u pretpristupnoj pomoći“, kazao je Satler.

Rušenjem barijera u trgovini sa EU i regionom i stimulisanjem reformi, procenjuje se da bi Plan rasta, u kombinaciji s pomoći EU, mogao udvostručiti veličinu ekonomije regije tokom naredne decenije.

Konferencija je deo procesa izrade Programa ekonomskih reformi RS za period od 2022. – 2024. godine i deo je projekta „Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socioekonomski razvoj BiH – EISE projekt“, koji finansira EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...