govori se o ulaganju od 70 miliona evra

Ponuda Šveđana za Željezaru Nikšić stiže nakon 10. januara

BiznisRegion

25.12.2023 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ponuda Šveđana za Željezaru Nikšić stiže nakon 10. januara Ponuda Šveđana za Željezaru Nikšić stiže nakon 10. januara
Švedski konzorcijum Uber Nordic i Kvalitetsbygg poslaće nakon 10. januara ponudu za investiranje i pokretanje proizvodnje u nikšićkoj Željezari, saopštio je savetnik predsednika Crne... Ponuda Šveđana za Željezaru Nikšić stiže nakon 10. januara

Švedski konzorcijum Uber Nordic i Kvalitetsbygg poslaće nakon 10. januara ponudu za investiranje i pokretanje proizvodnje u nikšićkoj Željezari, saopštio je savetnik predsednika Crne Gore za regionalni razvoj Aleksandar Stijović.

Stijović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da su oni u prethodnom periodu radili na istraživanju stanja i opreme nikšićke kompanije, a cilj im je da pokrenu Kovačnicu, Čeličanu i namensku proizvodnju, prenosi Mina.

Švedski konzorcijum je na nizu sastanaka, koji su održani prethodne sedmice, predstavio modele investiranja kompanije do 70 miliona evra u opremu i pogone Željezare, a posebno je naglašena namera dugoročnog ulaganja uz postepeno povećanje broja zaposlenih.

„Naša obaveza, kao državnih službenika, je da pokušamo da nađemo ozbiljne investitore koji će to pokrenuti. Nemamo pravo da odbijemo ozbiljne investitore i nemamo razloga da sumnjamo da su krenuli u projekat sa dobrom namerom“, poručio je Stijović.

Na pitanje kako se stupilo u kontakt sa investitorima, on je odgovorio da ti ljudi njemu direktno pišu. „Ja sam tu da ih povežem sa predstavnicima Vlade i Elektroprivrede (EPCG), u ovom slučaju. To smatram svojim poslom – da omogućim tim ljudima da prezentuju svoje projekte“, dodao je Stijović.

Mediji su prethodnih dana pisali da kompanija Uber Nordic ima šest zaposlenih, te da je registrovana pod šifrom poslovanja švedske industrijske klasifikacije 43999 – Razne druge specijalizovane građevinske i niskograđevinske aktivnosti.

Navedeno je i da je kompanija u prošloj godini imala prihod od 10,92 miliona švedskih kruna (SEK), što je oko 988,6 hiljada evra, te da je, po godišnjim finansijskim izvještajima iz švedskih baza podataka, dobit kompanije bila nešto viša od 36.000 evra.

Stijović je objasnio da ponudu dostavlja konzorcijum, koji pored Uber Nordic, čini Kvalitetsbygg, sa oko 100 zaposlenih, uz promet od preko 700 miliona.

Prema njegovim rečima, Uber Nordic i Kvalitetsbygg nude da pokrenu Kovačnicu, Čeličanu i namensku proizvodnju i da to rade novim tehnologijama, kako bi se izbjegao ugalj.

Na taj način bi se, kako je objasnio Stijović, dobio zeleni čelik i stvorila prednost u odnosu na čelik iz Kine.

Pozitivna reakcija uslijedila je iz Crne Gore, a bord direktora EPCG je imao sastanke sa investitorima i pripremili su četiri vrste ponuda.

„Nadam se da ovo neće biti jedina ponuda, ali dobro je znati da postoji interesovanje“, rekao je Stijović.

Nakon sastanaka u Nikšiću konstatovano je da, iako trenutno ne radi, Željezara poseduje značajan potencijal, namenske objekte i opremu, stručno kadrovsku strukturu zaposlenih, ali i da su neophodne investicije, zamena zastarele tehnologije kao i nabavka nedostajuće opreme i da bi se u slučaju odluke o ulasku strateškog investitora proizvodnja mogla pokrenuti najranije u roku od dva meseca.

Predstavnici konzorcijuma su naveli da će proučiti sve opcije modela buduće saradnje i izneti konkretnu ponudu baziranu na dobijenim inputima i stanju objekata i opreme, kako resornom ministarstvu i Vladi, tako i bordu direktora EPCG.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...