Najveći udeo činila trgovina na veliko i malo

Promet preduzeća u Crnoj Gori oko deset milijardi evra u 2022. godini

PoslovanjePreduzetnikRegion

10.1.2024 17:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Promet preduzeća u Crnoj Gori oko deset milijardi evra u 2022. godini Promet preduzeća u Crnoj Gori oko deset milijardi evra u 2022. godini
Promet preduzeća u Crnoj Gori u 2022. godini iznosio je 10,02 milijarde evra, saopšteno je iz Monstata. “Bruto vrednost proizvodnje u 2022. godini iznosila... Promet preduzeća u Crnoj Gori oko deset milijardi evra u 2022. godini

Promet preduzeća u Crnoj Gori u 2022. godini iznosio je 10,02 milijarde evra, saopšteno je iz Monstata.

“Bruto vrednost proizvodnje u 2022. godini iznosila je 6,68 milijardi evra, međufazna potrošnja 3,81 milijardu evra, dok je bruto dodata vrednost iznosila 2,87 milijardi evra”, navodi se u saopštenju Monstata objavljenom krajem prošle godine, prenosi Mina.

Najveći udeo u prometu činila je trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala od 4,37 milijardi evra.

U Monstatovom strukturnom istraživanju o poslovanju preduzeća u Crnoj Gori u 2022. godini navodi se da se na prerađivačku industriju odnosi 1,1 milijarda, a na građevinarstvo odnosi 1,02 milijarde evra.

Cilj strukturnog istraživanja o poslovanju preduzeća je obračun indikatora potrebnih za analizu strukture delatnosti poslovnih subjekata, strukture inputa i autputa proizvodnog procesa, poslovnog uspeha i konkurentnosti ekonomskih subjekata.

Promet, kako su objasnili statističari, obuhvata obračunate prihode od prodaje robe i usluga bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Bruto vrednost proizvodnje predstavlja tržišnu vrednost sve proizvedene robe i usluga.

Međufazna potrošnja po nabavnim cenama je vrednost proizvoda i usluga koji se transformišu, koriste ili troše u procesu proizvodnje.

Bruto dodata vrednost predstavlja razliku između bruto vrednosti proizvodnje i međufazne potrošnje.

Podaci za kompilaciju strukturne biznis statistike (SBS) i obračun pokazatelja prikupljaju se iz administrativnih i statističkih izvora podataka.

Najvažniji administrativni izvori podataka su finansijski izveštaji preduzeća i statistički aneks.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...