Crnogorske vlasti povećale davanja iz agrobudžeta

U fokusu mladi poljoprivrednici

AgrobiznisBiznisRegion

10.1.2024 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U fokusu mladi poljoprivrednici U fokusu mladi poljoprivrednici
Crnogorski agrobudžet od ove godine uvodi novinu – direktna plaćanja mladim poljoprivrednicima do 100.000 evra, odnosno 70 evra po hektaru, saopštio je ministar poljoprivrede,... U fokusu mladi poljoprivrednici

Crnogorski agrobudžet od ove godine uvodi novinu – direktna plaćanja mladim poljoprivrednicima do 100.000 evra, odnosno 70 evra po hektaru, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković. Osim toga, za specifične mere podrške mladim poljoprivrednicima, godišnje je budžetirano 250.000 evra.

“Mladi poljoprivrednici početnici dobijaju bespovratnih deset hiljada evra za početak bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, a postojeći mladi farmeri bespovratnih sedam hiljada evra za unapređenje svojih farmi”, kazao je Joković u intervjuu Pobjedi, prenosi Mina.

On je naveo da je kroz IPARD program za poljoprivrednike do 40 godina starosti podrška za svaku meru povećana deset odsto, a mladi poljoprivrednici za mere podrške dobijaju i bodove prednosti.

Takođe, kroz IFAD projekat im se dodeljuje prilikom rangiranja dodatnih deset bodova.

“Osim toga, u saradnji sa Ministarstvom turizma, sprovodimo konkurs za najboljeg mladog poljoprivrednika, gde se dodeljuje nagrada od tri hiljade evra”, dodao je Joković. On je naveo da se u Registru poljoprivrednih gazdinstva vodi 20,38 hiljada gazdinstava, a da su poljoprivrednici do 40 godina starosti vlasnici 2,76 hiljada gazdinstava.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.