Izmene bi trebalo da stupe na snagu 2025. godine

U Hrvatskoj će se plaćati PDV 13 odsto za iznajmljivanje privatnog smeštaja

EURegion

5.7.2023 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Hrvatskoj će se plaćati PDV 13 odsto za iznajmljivanje privatnog smeštaja U Hrvatskoj će se plaćati PDV 13 odsto za iznajmljivanje privatnog smeštaja
Evropska komisija navodi da 70 odsto privatnih iznajmljivača nije registrovano za plaćanje PDV-a, te je zbog toga pokrenula izmenu Direktive o PDV-u, prema kojoj... U Hrvatskoj će se plaćati PDV 13 odsto za iznajmljivanje privatnog smeštaja

Evropska komisija navodi da 70 odsto privatnih iznajmljivača nije registrovano za plaćanje PDV-a, te je zbog toga pokrenula izmenu Direktive o PDV-u, prema kojoj će svi koji iznajmljuju stanove ili kuće turistima u Hrvatskoj, a koji nisu u sistemu PDV-a, takođe, morati da plate PDV na smeštaj, piše Večernji list.

PDV neće naplaćivati iznajmljivači, već platforme preko kojih gosti pronalaze smeštaj, što će podići cenu privatnog iznajmljivanja. PDV na smeštaj u Hrvatskoj iznosi 13 odsto, a Evropska komisija se nada da će izmene stupiti na snagu u januaru 2025. godine, nakon što se sve zemlje članice izjasne o predlogu, piše SEEbiz.

Prošle godine u privatnom smeštaju u EU ostvareno je 550 miliona noćenja, a Hrvatska je u grupi zemalja koje su premašile cifre pre pandemije.

Područja uz more su i dalje apsolutni hit, ali mala sela i ruralna područja sve više poskupljuju, pokazuju objavljeni podaci Eurostata o noćenjima gostiju koji su rezervisali smeštaj preko platformi Airbnb, Booking, Ekpendia i TripAdvisor.

Od deset regiona sa najvećim rastom, devet su bili ruralni regioni u Francuskoj, dok su ostala popularna područja u Poljskoj, Nemačkoj i Švedskoj. Od 20 najpopularnijih regiona u Evropi, šest je u Španiji i Francuskoj, pet u Italiji, dve u Portugalu i jedna u Hrvatskoj, odnosno Jadranska Hrvatska.

Inače, Evropska komisija je pre nekoliko godina obavezala pomenute četiri internet platforme da dostave podatke o broju noćenja, a neke zemlje od njih i dalje traže podatke u poreske svrhe.

Hrvatska je prošle godine povećala broj noćenja u privatnom smeštaju sa 20 na 28 miliona, dok je u prva tri meseca ove godine ostvareno 530.000 noćenja, deset odsto više nego prošle godine. Prošle godine je kratkotrajni boravak turista u glavnom gradu Hrvatske procvetao, a broj noćenja gotovo se udvostručio na 980.000 u odnosu na 2021. godinu. U raspodeli turističkog kolača dobro je prošla i panonska Hrvatska, gde je broj noćenja porastao za oko 50 odsto, na 248 hiljada. U severnoj Hrvatskoj prošle godine je u privatnom smeštaju ostvareno za trećinu više noćenja, odnosno oko 135.000 noćenja.

Jadran i primorska područja i dalje su hit sa oko 26,6 miliona noćenja u privatnom smještaju, što predstavlja 95 posto svih noćenja u Hrvatskoj, ostvarenih putem četiri popularne internet platforme. Preostalih 3,5 odsto noćenja naplatio je Zagreb, a 1,5 odsto svi ostali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...