deo strateškog plana do 2024. godine

UniCredit planira spajanje slovenačke i austrijske podružnice banaka

BankeEURegion

31.5.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

UniCredit planira spajanje slovenačke i austrijske podružnice banaka UniCredit planira spajanje slovenačke i austrijske podružnice banaka
UniCredit Grupa započela je analizu spajanja UniCredit banke Slovenije i UniCredit banke Austrije. Nakon takvog spajanja, UniCredit Banka Slovenija, koja posluje kao nezavisna banka... UniCredit planira spajanje slovenačke i austrijske podružnice banaka

UniCredit Grupa započela je analizu spajanja UniCredit banke Slovenije i UniCredit banke Austrije. Nakon takvog spajanja, UniCredit Banka Slovenija, koja posluje kao nezavisna banka u grupi, postala bi podružnica UniCredit Bank Austria.

Analiza je deo strateškog plana za restrukturiranje i optimizaciju poslovanja grupe za period 2022-2024, pod nazivom UniCredit Unlocked, koji je usvojen krajem 2021. godine.

Italijanska bankarska grupacija, koja je takođe snažno prisutna u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ističe da je Slovenija važan deo planiranog rasta grupe u Centralnoj Evropi, te da je dalji razvoj poslovanja u ovoj oblasti važan stub implementacije pomenuta strategija, piše Seebiz.

„U tu svrhu analizirali smo različite scenarije koji bi oslobodili naš potencijal u Sloveniji“, navode predstavnici UniCredit banke.

Ove aktivnosti uključuju pronalaženje načina za optimizaciju i unapređenje tekućeg poslovanja i zato su započele analizu potencijalnog prekograničnog spajanja slovenačke banke iz grupe UniCredit Bank Slovenija i austrijske članice UniCredit Bank Austria grupe, a zatim i transformacijom UniCredit Bank Slovenija u filijalu veće austrijske banke iz grupe.

Cilj analize je, kako se navodi, da se utvrdi „novi i jednostavniji poslovni model kako bi klijentima u obe zemlje ponudili još bolje usluge“, čime bi UniCredit grupa u Sloveniji nastavila da posluje pod istom kompanijom.

Analiza će biti završena u trećem kvartalu ove godine, a njen ishod bi trebalo da bude izrada detaljnog plana spajanja, koji će potom biti upućen nadležnim nadzornim organima i regulatorima na saglasnost. U međuperiodu poslovanje kupaca ostaje nepromenjeno.

UniCredit grupa je prisutna u Italiji, Nemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji i Sloveniji, a pruža usluge u dodatnih 16 zemalja kroz mrežu predstavništava.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...