Državna pomoć avio-kompanijama za uvođenje novih linija

Wizz Air, Lufthansa i Aegean Airlines traže podršku Vlade Severne Makedonije

Firme u fokusuInvesticijeRegionU fokusu

27.1.2023 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Wizz Air, Lufthansa i Aegean Airlines traže podršku Vlade Severne Makedonije Wizz Air, Lufthansa i Aegean Airlines traže podršku Vlade Severne Makedonije
Kompanije Wizz Air, Lufthansa i Aegean Airlines dostavile su zahteve za državnu podršku za uvođenje novih linija iz Skoplja i Ohrida, saopštilo je u... Wizz Air, Lufthansa i Aegean Airlines traže podršku Vlade Severne Makedonije

Kompanije Wizz Air, Lufthansa i Aegean Airlines dostavile su zahteve za državnu podršku za uvođenje novih linija iz Skoplja i Ohrida, saopštilo je u petak Ministarstvo Severne Makedonije za transport i veze.

Danas su u ministarstvu otvorene prijave na konkurs za finansijsku podršku za uvođenje novih avio-linja sa oba aerodroma u Severnoj Makedoniji – Međunarodnog aerodroma „Skoplje“ i aerodroma „Sveti apostol Pavle“ u Ohridu, prenosi Beta.

“Na javni poziv koji je trajao od 20. decembra 2022. godine do 26. januara 2023, dokumentaciju su dostavile tri avio-kompanije, i to Wizz Air, Lufthansa i Aegean Airlines „, piše u saopštenju.

Prilikom objavljivanja konkursa, ministar transporta i veza Blagoj Bočvarski rekao je da se „javni poziv odnosi na period od tri godine, od 2023. do 2025, a za narednu 2023. budžetom je predviđen 1,1 milion evra za finansijsku podršku avio-kompanijama“.

Predviđena finansijska podrška je sedam evra u denarskoj protivvrednosti po odlazećem putniku, prevezenom s Međunarodnog aerodroma „Skoplje“, a 4,5 evra po prevezenom putniku u odlasku sa aerodroma „Sv. apostol Pavle“ u Ohridu.

„Naš strateški cilj je da iskoristimo sve sadržaje koje nudi Međunarodni aerodrom ‘Skoplje’ i ohridski aerodrom ‘Sv. Apostol Pavle’, da pružamo kvalitetne usluge sa širim spektrom destinacija za naše građane. Ta naša politika je do sada dala željene rezultate“, rekao je Bočvarski.

Mađarska niskotarifna avio-kompanija Wizz Air je na konkursima vlade u Skoplju, počevši od 2012. godine, dobijala ugovor za subvencionisani prevoz putnika sa aerodroma u Skoplju i Ohridu.

 • Dunja5

  27.1.2023 #1 Author

  I treba…svako trazi svoje parce hleba

  Odgovori

 • Dragana

  29.1.2023 #2 Author

  Treba i poljoprivrednicima najvise pomoci ali nije u interesu… Mora da se uvozi da se uzimaju procenti…

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.1.2023 #3 Author

  Svako trazi svoje…

  Odgovori

 • Ika

  29.1.2023 #4 Author

  Treba da prosiruju linije, celom regionu ce znaciti

  Odgovori

 • Boba3

  29.1.2023 #5 Author

  Pomoci ce im vlada

  Odgovori

 • Coka13

  8.2.2023 #7 Author

  Svako traži ono što mu je potrebno i treba im pomoći.

  Odgovori

 • MALENA

  8.2.2023 #8 Author

  Još kad bi im stvarno pomogli super bi bilo.

  Odgovori

 • Tina

  16.2.2023 #9 Author

  Sigurno je da ce Im to pomoci u poslovanju i Imace koristi I jedna I druga strana

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...