Manjak na svetskom tržištu uticao je na visoku cenu, izvozimo čak i u Južnu Ameriku

Rekordna godina za proizvođače suvih šljiva

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

12.10.2021 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rekordna godina za proizvođače suvih šljiva Rekordna godina za proizvođače suvih šljiva
Na svetskom tržištu vlada ogromna potražnja za suvim šljivama jer ih nema dovoljno. U valjevskom kraju prerađivači i izvoznici zadovoljni su sezonom, koju ocenjuju... Rekordna godina za proizvođače suvih šljiva

Na svetskom tržištu vlada ogromna potražnja za suvim šljivama jer ih nema dovoljno. U valjevskom kraju prerađivači i izvoznici zadovoljni su sezonom, koju ocenjuju kao jednu od najboljih u proteklih više decenija.  

U domaćinstvu Đurđevića, gde se šljiva suši svake godine, gotovo da ne mogu da se sete sezone sa ovako dobrom otkupnom cenom. Suvu šljivu prodaju za dva i po evra, što je duplo više nego lane. Ovu sezonu porede sa najboljim godinama od pre više decenija, prenosi RTS.

„Ja mislim da u poslednjih 30 godina nije bila ova cena suve šljive. E ove godine došlo je vreme da recimo za tri tone suve šljive bi moglo, da se proizvode traktori, da se kupi jedan ‘ferguson’ nov“, kaže Miodrag Đurđević iz sela Osladić kod Osečine.

U jednom od najvećih pogona za sušenje šljive u Srbiji očekuju bolju sezonu od dobre prošle. Popunjeni kapaciteti i prazno svetsko tržište već na startu garantuju dobar izvoz suve šljive.

„Sada se za suve šljive pojavljuje dosta više kupaca nego prethodnih godina. Tako da se nadamo dobroj sezoni i prodaji. Samim tim biće i cena suve šljive dobra“, dodaje Dobrivoje Jovanović, „Jovanović voće“ Osečina.

Najveći izvoznik suve šljive u prošloj godini u Srbiji, valjevska „Agranela“, prvi put će izvoziti i na tržišta glavnih konkurenata. Osvajaju se i novi proizvodi od suve šljive.

„Čak i Južna Amerika, koja se do sada snabdevala iz Čilea i Argentine, sada traži šljivu. Definitivno je manjak na tržištu trenutno“, naglašava Aleksandar Tomić iz „Agranele“ Valjevo.

Izvoznici očekuju da ovogodišnju proizvodnju suve šljive u Srbiji od oko 7.000 tona u potpunosti ugovore do marta naredne godine, kada se na tržištu pojavljuje šljiva sa konkurentskih područja.

  • Ljilja

    12.10.2021 #1 Author

    Odlicno, svaka cast samo da od toga imaju koristi proizvođači sljiva a vlasnici sušara.

    Odgovori

  • Stefan

    12.10.2021 #2 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • Violet

    13.10.2021 #3 Author

    Svaka čast!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...