Uprkos niskim temperaturama vazduha

Rekordno niske cene gasa u Evropi

EUVesti

10.1.2024 18:57 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rekordno niske cene gasa u Evropi Rekordno niske cene gasa u Evropi
Cene gasa u Evropi i tečnog prirodnog gasa u Aziji pale su na 350 dolara za hiljadu metara kubnih. Do sniženja cena došlo je... Rekordno niske cene gasa u Evropi

Cene gasa u Evropi i tečnog prirodnog gasa u Aziji pale su na 350 dolara za hiljadu metara kubnih. Do sniženja cena došlo je do visokog nivoa skladištenja gasa, toplog vremena u decembru u Evropi i toplog vremena u januaru u severoistočnoj Aziji.

Trenutno neznatno povećanje potražnje za gasom komunalnih preduzeća i elektrana zbog hladnoće ne odražava se na dinamiku cena, prenosi Komersant. Cene prirodnog gasa u Evropi dostigle su minimalnu vrednost od 6. septembra prošle godine.

Spot cena gasa u holandskom TTF čvorištu pala je u utorak za tri odsto na 30,7 evra po megavatu (MWh), odnosno na oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara, dok su februarski fjučersi pojeftinili za dva odsto na 30,9 evra za MWh.

Ukoliko Evropa uskoro ne postane hladnija, cene gasa će ostati niske tokom 2024. godine, procenjuju analitičari BCS World of Investments. Evropska skladišta popunjena su 83,5 odsto, što je za 12 procenata više nego što je uobičajeni za ovo doba godine i blizu je rekordno niske cene za 10. januar.

Trenutno je skoro potpuno isključen scenario visokih cena gasa u Evropi u 2024. godini. Očekuje se da će temperature u Nemačkoj ove nedelje biti niske, ali da bi se zalihe gasa istrošile do prosečnih nivoa za ovaj deo grejne sezone, niske temperature morale bi da potraju nedeljama, što nije prognozirano.

U Kini, koja je imala najhladniji decembar u poslednjih više od 150 godina, sada su temperature više od uobičajenih što smanjuje potražnju za tečnim prirodnim gasom. Toplo vreme ograničilo je izglede za najveće ruske izvoznike gasa, Gazprom i NOVATEK, koji ne mogu više da računaju na optimističan scenario zarade u tekućoj godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...