Količine namirnica koje se pretežno uvoze biće i više uvećane

Robne rezerve Srbije povećavaju zalihe proizvoda da zadovolje tromesečne potrebe

SrbijaVesti

9.2.2022 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Robne rezerve Srbije povećavaju zalihe proizvoda da zadovolje tromesečne potrebe Robne rezerve Srbije povećavaju zalihe proizvoda da zadovolje tromesečne potrebe
Republička direkcija za robne rezerve Srbije će zalihe svih proizvoda povećati tako da mogu da zadovolje tromesečne potrebe stanovništva u slučaju da dođe do... Robne rezerve Srbije povećavaju zalihe proizvoda da zadovolje tromesečne potrebe

Republička direkcija za robne rezerve Srbije će zalihe svih proizvoda povećati tako da mogu da zadovolje tromesečne potrebe stanovništva u slučaju da dođe do nepredviđene situacije ili poremećaja na tržištu, objavile su danas Večernje novosti, prenosi Beta.

Republička direkcija za robne rezerve će da poveća, pre svega, zalihe energenata, pšenice, kukuruza, šećera i ulja, rečeno je listu u Ministarstvu trgovine.

Za pojedine proizvode koji se uvoze u Srbiju, poput pirinča, pasulja i soli, količine zaliha će biti uvećane kako bi zadovoljile potrebe za duže od tri meseca.

U slučaju poremećaja tržišta, kako su naveli u ministarstvu, Srbija će kao proizvođač hrane, svojom carinskom politikom da zaštiti domaće tržište, odnosno spreči izvoz strateških proizvoda i tako obezbedi punu snabdevenost osnovnim životnim namirnicama.

Na odluku o povećanju robnih rezervi uticala su dešavanja na globalnom nivou, pre svega stalni inflatorni pritisci na cene osnovnih životnih namirnica.

Drugi razlog je moguće izbijanje konflikta između Rusije i Ukrajine, zemalja koje su ozbiljni proizvođači hrane i energenata, zbog čega su mnoge države povećale količine svojih rezervi, pa je tako Kina povećala svoje zalihe tako da ima namirnice za godinu i po dana.

  • Ika

    9.2.2022 #1 Author

    Konačno nešto pametno

    Odgovori

  • Vockica

    9.2.2022 #2 Author

    Znači treba da se spremimo na izbijanje konflikta Ukrajne i Rusije, pa ako dođe do toga neće, neće biti dovoljno rezerve.. Trebamo da se ugledamo na Kinu.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    9.2.2022 #3 Author

    Lepe vesti

    Odgovori

  • DANIJELA

    9.2.2022 #4 Author

    Bitno je da ima osnovnih zivotnih namirnica ali ne treba preterivati i pravitni ratne rezerve.

    Odgovori

  • Anna

    10.2.2022 #5 Author

    U gomili gluposti makar jedna pametna odluka. Samo da nije prekasno.

    Odgovori

  • TASIJA27

    10.2.2022 #6 Author

    Pametna odluka. Nadam se da nece biti neophodno.

    Odgovori

  • GINKO

    29.5.2022 #7 Author

    Nista mi ne možemo da utičemo, samo ovako mučni da komentarisemo i razmišljamo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...