pre nove narudžbine aviona

Ryanair spreman za smanjenje cene Boeinga

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

8.9.2021 19:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ryanair spreman za smanjenje cene Boeinga Ryanair spreman za smanjenje cene Boeinga
Irska avio-kompanija Ryanair spremna je da sačeka smanjenje cene Boeinga (NISE: BA), pre nego što preda novu narudžbinu aviona američkoj kompaniji, izjavio je izvršni... Ryanair spreman za smanjenje cene Boeinga

Irska avio-kompanija Ryanair spremna je da sačeka smanjenje cene Boeinga (NISE: BA), pre nego što preda novu narudžbinu aviona američkoj kompaniji, izjavio je izvršni direktor  Majkl O’Leari (Michael O’Leari).

Irska avio-kompanija, koja je jedan od najvećih Boingovih klijenata, saopštila je da su okončali pregovore o novoj narudžbini od 737 aviona MAX 10 u vrednosti od nekoliko desetina milijardi dolara, nakon što je budžetski prevoznik istakao da su ponuđene cene previsoke, prenosi Investing.com.

„ Ne gubimo vreme na te rasprave o MAX 10 niti ćemo na period od dve do 10 godina dok ne dođemo do sledeće krize“, rekao je O’Leari u intervjuu i dodao je: „Mi u Ryanairu smo oduvek imali disciplinu da čekamo ciklus.“

Najveći evropski budžetski prevoznik već je najveći MAX kupac u regionu sa 210 naručenih 197 MAX 8-200 sa 197 sedišta. Objavio je i novu narudžbinu potencijalno vrednu 33 milijarde dolara po kataloškim cenama za do 250 od 230 sedišta MAX 10.

O’Leari smatra da je došlo do „fundamentalnog sloma“ u pregovorima zbog činjenice da je Boeing verovao da je kriza Covid-19 gotovo okončana, dok je Ryanair verovao da je američkom gigantu i dalje preko potrebna narudžbina. „Boeing traži povećanje cena, dok se mnogi njihovi kupci sele u Airbus“, istakao je on.

Boeing je u ponedeljak naveo da ceni poslovanje Ryanaira, ali i da mora biti disciplinovan i donositi odluke koje imaju smisla.

Velika nova porudžbina Ryanaira dala bi podstrek američkom proizvođaču aviona,  jer je ponovo izgradila poverenje u MAX, avion koji je prizemljen 20 meseci do novembra nakon dve fatalne nesreće. To bi istovremeno ubrzalo privremeni oporavak industrije od pandemije korona virusa.

 „Pregovori se uvek mogu ponovo započeti, ali tek kada Boeing shvati da im je potrebno konkurentno određivanje cena“, napomenuo je O’Leari.

AIRBUS alternativa

Na pitanje da li bi Ryanair mogao razmisliti o Airbusu kao pivremenom rešenju, O’Leari je odgovorio da bi mogao, ali da ni evropski rival Boeinga trenutno nema avione za kratke relacije po konkurentnim cenama.

„Uvek postoji mogućnost da Airbus postane značajan dobavljač. Ali postoji šansa da bi Kinezi – COMAC – u srednjem roku mogli da postanu značajan snabdevač Ryanaira“, istakao je on.  

O’Leari je zaključio da nije zabrinut da će zbog prekida u pregovorima ostati premalo aviona kada se njegova trenutna narudžbina završi 2025. godine jer je Ryanair već imao više aviona po porudžbini od svoje konkurencije, piše Investing.com.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...