privrednim komorama dostavljen predlog o subvencionisanoj električnoj energiji za prehrambenu industriju

S. Makedonija: Država će obezbediti upola jeftiniju struju za proizvodnju životnih namirnica

RegionVesti

27.10.2022 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

S. Makedonija: Država će obezbediti upola jeftiniju struju za proizvodnju životnih namirnica S. Makedonija: Država će obezbediti upola jeftiniju struju za proizvodnju životnih namirnica
Proizvođačima osnovnih prehrambenih proizvoda u Severnoj Makedoniji plaćaće struju iz državne energetske kompanije „Elektrane Severne Makedonije“ (ESM) po fiksnoj ceni upola nižoj nego na regulisanom tržištu,... S. Makedonija: Država će obezbediti upola jeftiniju struju za proizvodnju životnih namirnica

Proizvođačima osnovnih prehrambenih proizvoda u Severnoj Makedoniji plaćaće struju iz državne energetske kompanije „Elektrane Severne Makedonije“ (ESM) po fiksnoj ceni upola nižoj nego na regulisanom tržištu, najavio je u četvrtak ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

Precizirao je da će se te niže fiksne cene struje odnositi na proizvođače jestivog ulja, hleba i pekarskih proizvoda, brašna, mleka i mlečnih proizvoda i jaja, prenosi Beta.

Ministar je novinarima rekao da je privrednim komorama dostavljen predlog o subvencionisanoj električnoj energiji za prehrambenu industriju da bi mogla da smanji cene svojih proizvoda. Predviđeno je da ta vladina mera traje do aprila iduće godine.

Po njegovim rečima, državna kompanija ESM Prodaja snabdevaće proizvođače osnovnih prehrambenih proizvoda strujom koja će, prema prvim proračunima, najverovatnije koštati manje od 100 evra za megavat-sat.

„To znači da će biti upola niža od cena koje su sada na regulisanom tržištu, a dve trećine ili više jeftinija od cene struje na otvorenom tržištu. Tako će se smanji troškove poslovanja tih preduzeća do kraja aprila i moći će da naprave dodatne kalkulacije pri utvrđivanju konačne cene proizvoda“, rekao je Bekteši.

„Radimo zajedno sa proizvođačima hrane na kreiranju mera kako bismo svi doprineli ublažavanju krize, bilo ekonomske, finansijske ili energetske. Ove mere usmerene su na kompanije, pre svega na proizvođače osnovnih prehrambenih proizvoda, da bi imali predvidivost i da na taj način možemo da utičemo na cene finalnih proizvoda koje proizvode i prodaju ove kompanije“, rekao je Bekteši.

Po kompanijama, jeftinija struja za mesec dana omogućiće stabilizaciju tržišta, a potom će cene pekarskih proizvoda biti smanjene za oko deset odsto, rekao je Goran Gjorgievski iz Unije privrednih komora i predstavnik pekarske industrije.

Ministar ekonomije Severne Makedonije je rekao da je njegovo ministarstvo u saradnji sa ESM i drugim energetskim kompanijama već pripremilo na isti način i skoro slične odluke za osnovne i srednje škole, bolnice, javne ustanove, precizirajući da će odluka o toj meri za njih biti doneta do kraja ove nedelje.

 • BIJUTI27

  27.10.2022 #1 Author

  Svakako im treba podrška države..

  Odgovori

 • kaćica

  27.10.2022 #2 Author

  E to je prava drzava

  Odgovori

 • TATJANA

  28.10.2022 #3 Author

  Verovatno ce u skladu sa manjom potrošnjom biti stabilnije cene tih proizvoda

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  28.10.2022 #4 Author

  Dobra ideja ako je ekonomski izvodljiva jer će se na ovaj način uticati na inflaciju ali ako cene energenata ne padnu ovo je neodrživo na duži rok.

  Odgovori

 • NATI29

  29.10.2022 #5 Author

  Barem ce pokusati da olaksaju gradjanima

  Odgovori

 • ZVE84

  30.10.2022 #6 Author

  Dobar potez..

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.10.2022 #7 Author

  Ovo je odlicno,samo je pitanje da li je odrzivo?!

  Odgovori

 • VANJA

  30.10.2022 #8 Author

  Lepo od njih!

  Odgovori

 • Coka13

  2.11.2022 #9 Author

  Pitanje je da li je održivo, ali svakako je lepo da se bar pokuša sa tim da se pomogne građanima.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...