Neuspeli pregovori španskih banaka

Sabadell odbio ponudu BBVA o spajanju

BankeEUNovacVesti

7.5.2024 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sabadell odbio ponudu BBVA o spajanju Sabadell odbio ponudu BBVA o spajanju
Rukovodstvo španske banke Sabadell odbilo je ponudu za spajanjem sa konkurentskom bankom BBVA u vrednosti od 12 milijardi evra za preuzimanje akcija. Četvrti po... Sabadell odbio ponudu BBVA o spajanju

Rukovodstvo španske banke Sabadell odbilo je ponudu za spajanjem sa konkurentskom bankom BBVA u vrednosti od 12 milijardi evra za preuzimanje akcija.

Četvrti po veličini španski kreditor prema tržišnoj vrednosti saopštio je da upravni odbor veruje da predlog BBVA značajno potcenjuje potencijal Banco Sabadella i njegove perspektive rasta, nazivajući ponudu neželjenom, prenosi Reuters.

Podržane višim kamatnim stopama i snažnim profitom, evropske banke obiluju gotovinom, a njihove akcije dostigle su višegodišnje maksimume, što povećava spekulacije o više preuzimanja i spajanja, iako zaključivanje poslova nije lako.

BBVA je ponudio prošle nedelje razmenjivački odnos jedne novoizdate akcije BBVA za svake 4,83 akcije Sabadella, što predstavlja premiju od 30 procenata u odnosu na cene od 29. aprila. „Žalimo što je odbor Sabadella odbio takvu privlačnu ponudu“, saopštila je BBVA u ponedeljak.

U svojoj ponudi objavljenoj u sredu, BBVA je naveo da cilja na stvaranje kreditora sa više od 100 miliona korisnika širom sveta i ukupnom imovinom koja premašuje 1.000 milijardi evra, drugog po veličini među španskim bankama iza konkurentskog Santandera.

U novembru 2020. godine, Sabadell i BBVA prekinuli su pregovore o spajanju jer se nisu složili oko uslova, uključujući i cenu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...