ukoliko pobedi na izborima u Italiji "neće dalje povećavati javni dug"

Salvini traži subvencije za preduzeća, vidi Kinu kao ekonomsku pretnju

EUU fokusuVesti

20.9.2022 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Salvini traži subvencije za preduzeća, vidi Kinu kao ekonomsku pretnju Salvini traži subvencije za preduzeća, vidi Kinu kao ekonomsku pretnju
Mateo Salvini (Matteo Salvini), lider koalicije desnice za koju se očekuje da će imati vlast u rukama posle najnovijih izbora u Italiji, traži državnu... Salvini traži subvencije za preduzeća, vidi Kinu kao ekonomsku pretnju

Mateo Salvini (Matteo Salvini), lider koalicije desnice za koju se očekuje da će imati vlast u rukama posle najnovijih izbora u Italiji, traži državnu subvenciju od 30 milijardi evra kako bi se ograničila cena energije za preduzeća u predzimskom periodu.

“Moj problem je kako da obezbedim da italijanska industrija preživi naredne mesece sa rastućim računima za energiju“, rekao je Salvini u intervjuu u milanskom izložbenom centru u ponedeljak, navodeći kompanije koje su počele da otpuštaju radnike zbog skoka cena. „Ako krene lavina, kada uđemo u vladu, mogli bismo da se nosimo samo sa posledicama.”

Salvini, koji je negovao političke veze sa strankom Vladimira Putina pre njegove invazije na Ukrajinu, rekao je da je promenio mišljenje o ruskom predsedniku i da ne vidi nikakve šanse za nove gasne sporazume sa Moskvom za Italiju, piše Bloomberg.

Zemlje širom Evropske unije bore se da ublaže finansijske troškove zbog energetske krize koja je potresla kontinent. Evropska komisija, izvršna ruka EU, predložila je obavezno smanjenje upotrebe energije u bloku, kao i korake za ublažavanje krize na tržištima uzrokovanih rastućim kolateralnim zahtevima.

Očekuje se da će koalicija koju predvodi Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) iz krajnje desničarske partije Braća Italije, a koja uključuje Salvinijevu antimigrantsku ligu, pobediti na opštim izborima u nedelju u kontekstu koji investitori pomno prate zbog nesigurnih finansija Italije. Sama Meloni će verovatno naslediti Marija Dragija na mestu premijera.

Salvini poziva Dragija da poveća budžetski deficit za finansiranje novih mera, pre nego što napusti premijersku funkciju. Salvini je obećao da će se, ako se njegov zahtev ispuni, uzdržati od daljeg povećanja italijanskog duga – što je opcija koja zabrinjava investitore. Dragi je isključio takvu meru.

Foto: Pixabay.com

Salvinijev predlog bi takođe bio finansiran dodatnim poreskim prihodima koje je prikupila država zbog veće inflacije. „Francuska je nedavno osmislila gornju granicu cena energije u zemlji“, rekao je Salvini. „Nama je cilj isti program, da omogućimo industrijskoj proizvodnji da preživi do leta.

Francuska će u budžetu od 16 milijardi evra ograničiti povećanje cena struje i gasa na 15 odsto za domaćinstva i mala preduzeća sledeće godine kako bi olakšala teret energetske krize za potrošače. Cene bi porasle za 120 odsto bez tih ograničenja, istakla je francuska premijerka Elizabet Born (Elisabeth Born) 14. septembra.

Salvini je dugo gajio veze sa Rusijom i rekao je 2018. da se oseća kao kod kuće u Rusiji, za razliku od nekih zemalja EU.

“Moje mišljenje o Putinu se zaista promenilo tokom rata, jer kada neko počne da vrši invaziju, bombardovanje, slanje tenkova u drugu zemlju, sve se menja“, rekao je Salvini. On je dodao da je Liga glasala za sve sankcije Rusiji, ali je postavio pitanje da li takve mere zaista funkcionišu.

Salvini je takođe podržao posvećenost Italije vojnom savezu NATO, rekavši da se međunarodni odnosi “ne menjaju za nas“. Salvini se u maju protivio proširenju alijanse, rekavši da to neće pogodovati miru.

Lider Lige upozorio je na Kinu kao poslovnog rivala. „U bliskoj budućnosti Kina je naš glavni konkurent, moramo je se plašiti jer to nije demokratija i oni su spremni da napadnu evropsko tržište sopstvenim proizvodima i robom, počevši od automobilske industrije sa novim trendom elektrifikacije“, rekao je on.

Salvini je nastojao da uveri investitore o mogućoj desničarskoj vladi, rekavši da će ona biti stabilna i ujedinjena bez obzira na to koja stranka prevlada unutar koalicije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...