preporuka građanima inženjerske komore srbije

Samo „aktivan“ status u registrima inženjera garantuje stručnost

SrbijaVesti

11.9.2021 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Samo „aktivan“ status u registrima inženjera garantuje stručnost Samo „aktivan“ status u registrima inženjera garantuje stručnost
Pre angažovanja inženjera, arhitekata, prostornih planera i izvođača radova, Inženjerska komora Srbije građanima preporučuje da izvrše proveru u nadležnim registrima koji su javno dostupni... Samo „aktivan“ status u registrima inženjera garantuje stručnost

Pre angažovanja inženjera, arhitekata, prostornih planera i izvođača radova, Inženjerska komora Srbije građanima preporučuje da izvrše proveru u nadležnim registrima koji su javno dostupni na njenom sajtu.

Kako se upozorava u saopštenju Komore, zbog profesionalnih grešaka u interesu građana i struke je da se uvere da licencirana lica savesno obavljaju poslove u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju.

„Inženjerska komora Srbije preporučuje da se, pre angažovanja licenciranih lica, izvrši uvid u Registar licenciranih inženjera, arhitekata i prostornih planera i Registar licenciranih izvođača radova, jer samo “aktivan“ status u registrima inženjera omogućava obavljanje stručnih poslova“, navodi se u saopštenju.

Iz komore su istakli da je na osnovu važećeg Zakona o planiranju i izgradnji, upis svih lica kojima je izdato rešenje o izdavanju licence za prostornog planera, urbanistu, arhitektu urbanistu, inženjera, arhitektu, pejzažnog arhitektu i izvođača radova u registre vrši se po službenoj dužnosti.

„Pravo na obavljanje stručnih poslova licencirana lica stiču na osnovu “aktivnog statusa“ u registrima, a koji se obezbeđuje važećom Polisom osiguranja od profesionalne odgovornosti za štetu koju lice može pričiniti drugoj strani, odnosno trećem licu“, stoji u saopštenju.

Prilikom angažovanja, uz licencu, jedini dokaz o „aktivnom“ statusu je uverenje o podacima upisanim u registre koje vodi Inženjerska komora Srbije.

Prema poslednjim podacima u registar je upisano 30.028 inženjera, od kojih samo 14.892 ima „aktivan“ status, navodi se u saopštenju.

Tagovi
SRBIJA
  • Goran Mitrović

    11.9.2021 #1 Author

    Jasno je da se aktivan status održava redovnim plaćanjem članarine. Razumem Komoru da im je plaćanje važno, ali da idu dotle da maltene tvrde da neko ko ne plaća nije stručan je i protivno logici i mom iskustvu. Pritom nisam član i neću biti jer nisam u toj struci. Strašno šta se sve izjavljuje zbog para.

    Odgovori

  • Milan Slijepčević

    13.3.2022 #2 Author

    Potpuno se slažem sa gospodinom Goranom Mitrovićem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...