preporuka građanima inženjerske komore srbije

Samo „aktivan“ status u registrima inženjera garantuje stručnost

SrbijaVesti

11.9.2021 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs

Samo „aktivan“ status u registrima inženjera garantuje stručnost Samo „aktivan“ status u registrima inženjera garantuje stručnost
Pre angažovanja inženjera, arhitekata, prostornih planera i izvođača radova, Inženjerska komora Srbije građanima preporučuje da izvrše proveru u nadležnim registrima koji su javno dostupni... Samo „aktivan“ status u registrima inženjera garantuje stručnost

Pre angažovanja inženjera, arhitekata, prostornih planera i izvođača radova, Inženjerska komora Srbije građanima preporučuje da izvrše proveru u nadležnim registrima koji su javno dostupni na njenom sajtu.

Kako se upozorava u saopštenju Komore, zbog profesionalnih grešaka u interesu građana i struke je da se uvere da licencirana lica savesno obavljaju poslove u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju.

„Inženjerska komora Srbije preporučuje da se, pre angažovanja licenciranih lica, izvrši uvid u Registar licenciranih inženjera, arhitekata i prostornih planera i Registar licenciranih izvođača radova, jer samo “aktivan“ status u registrima inženjera omogućava obavljanje stručnih poslova“, navodi se u saopštenju.

Iz komore su istakli da je na osnovu važećeg Zakona o planiranju i izgradnji, upis svih lica kojima je izdato rešenje o izdavanju licence za prostornog planera, urbanistu, arhitektu urbanistu, inženjera, arhitektu, pejzažnog arhitektu i izvođača radova u registre vrši se po službenoj dužnosti.

„Pravo na obavljanje stručnih poslova licencirana lica stiču na osnovu “aktivnog statusa“ u registrima, a koji se obezbeđuje važećom Polisom osiguranja od profesionalne odgovornosti za štetu koju lice može pričiniti drugoj strani, odnosno trećem licu“, stoji u saopštenju.

Prilikom angažovanja, uz licencu, jedini dokaz o „aktivnom“ statusu je uverenje o podacima upisanim u registre koje vodi Inženjerska komora Srbije.

Prema poslednjim podacima u registar je upisano 30.028 inženjera, od kojih samo 14.892 ima „aktivan“ status, navodi se u saopštenju.

Tagovi
SRBIJA

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...