Atentat na bivšeg premijera Japana

Šinzo Abe preminuo od posledica ranjavanja

SvetVesti

8.7.2022 08:29 Autor: Vladimir Jokanović 3

Šinzo Abe preminuo od posledica ranjavanja Šinzo Abe preminuo od posledica ranjavanja
Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je u petak od posledica teškog ranjavanja u petak ujutru u gradu Nari. Na njega je pucano dok... Šinzo Abe preminuo od posledica ranjavanja

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je u petak od posledica teškog ranjavanja u petak ujutru u gradu Nari. Na njega je pucano dok je držao politički govor. Policija je na licu mesta uhapsila muškarca srednjih godina koji je pucao žrtvi u leđa iz ručno napravljenog vatrenog oružja.

Abe je pogođen dva puta, nakon čega se srušio i izgubio svest. Prema prvim izveštajima Abe je bio u stanju kardiopulmonalnog zastoja i hitno je prebačen u bolnicu, prenosi CNN. Nakon toga nije bilo detaljnih izveštaja o njegovom zdravstvenom stanju.

Kako prenosi BBC, termin kardiopulmonalni zastoj često se koristi u Japanu pre zvanične potvrde smrti. „Bivši premijer Abe upucan je oko 11:30 sati po lokalnom vremenu. Jedan muškarac star 41 godinu za koga se veruje da je ubica priveden je. Stanje bivšeg premijera Abea trenutno nije poznato“, rečeno je novinarima nakon ranjavanja.

„Kakav god da je razlog, takav varvarski čin se nikada ne može tolerisati i mi ga najoštrije osuđujemo“, saopštio je kabinet bivšeg premijera Japana. Abe je bio na funkciji od 2006. do 2007. godine i ponovo od 2012. do 2020. što ga čini japanskim premijerom sa najdužim stažom u istoriji. Abe se povukao sa mesta premijera u avgustu 2020. godine navodeći zdravstvene razloge.

Američka Bela kuća saopštila je da se vlada i građani SAD mole za Abea, kao i za dobrobit njegove porodice i naroda Japana. „Abe je bio izvanredni lider Japana i nepokolebljivi saveznik SAD“, navedeno je u saopštenju Bele kuće. Ruska ambasada u Japanu saopštila je da se moli za Abeovo zdravlje i da najoštrije osuđuje varvarski napad na njegov život.

U petak posle podne po lokalnom vremenu saopšteno je da je Šinzo Abe preminuo u bolnci.

Tagovi
JAPAN
  • TATJANA

    8.7.2022 #1 Author

    Strasne stvari se dogadjaju

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.7.2022 #2 Author

    Nazalost sve ovo govori da i pored najboljeg obezbedjenja moze da se izvrsi atentat..

    Odgovori

  • Milovan94

    9.7.2022 #3 Author

    Veliki je on premijer bio. Prijatelj Srbije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...