smanjenje od 3,9 procentnih poena u odnosu na 2014. godinu

Siva ekonomija u formalnom sektoru u Crnoj Gori čini 20,6 odsto BDP-a

AnalizaNovacRegionVesti

29.7.2022 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Siva ekonomija u formalnom sektoru u Crnoj Gori čini 20,6 odsto BDP-a Siva ekonomija u formalnom sektoru u Crnoj Gori čini 20,6 odsto BDP-a
Prema istraživanju agencije IPSOS, siva ekonomija u Crnoj Gori ove godine u formalnom sektoru iznosi 20,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što predstavlja smanjenje... Siva ekonomija u formalnom sektoru u Crnoj Gori čini 20,6 odsto BDP-a

Prema istraživanju agencije IPSOS, siva ekonomija u Crnoj Gori ove godine u formalnom sektoru iznosi 20,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što predstavlja smanjenje od 3,9 procentnih poena u odnosu na 2014. godinu.

Istraživanje koje je iniciralo Ministarstvo finansija potkrepilo je tvrdnje da je udeo sive ekonomije i dalje na veoma visokom nivou, značajnom višem u odnosu na evropske zemlje. Istraživanje je pokazalo i da se u regulisanju oporezivanja rizičnih oblasti i širenju poreskog obuhvata nalazi ozbiljan poreski potencijal, odnosno da bi propušteni prihodi po tom osnovu bili dovoljni da se izbegne neophodno zaduživanje za tekuću godinu.

Rezultati istraživanja, koje je inicirano u cilju utvrđivanja obima i strukture sive ekonomije, pokazali su da je obim sive ekonomije u Crnoj Gori približan nivou u Poljskoj i Letoniji, viši je nego u Litvaniji i Estoniji, a niži nego u Rusiji, Ukrajini, Kirgistanu, Moldaviji, Kosovu i Rumuniji, prenosi agencija Mina.

Iz Ministarstva su napomenuli da procene obuhvataju samo deo sive ekonomije koji se odnosi na formalni sektor, budući da su anketirana samo registrovana preduzeća i preduzetnici.

“Dodatni oprez, iako je reč o nešto nižoj stopi u odnosu na 2014. godinu, zahteva uključenost crnogorskih preduzeća u aktivnosti sive ekonomije, koji prema sopstvenom priznanju menadžera, pokazuje da se gotovo svaki deseti privredni subjekat u Crnoj Gori bavi aktivnostima sive ekonomije”, navodi se u saopštenju koje prenosi agencija Mina.

Iz Ministarstva su dodali da je nešto niža sklonost ka aktivnostima sive ekonomije poslednjih nekoliko godina uzrokovana poboljšanjem poslovnog ambijenta i smanjenjem nelojalne konkurencije neformalnog sektora.

Relativno dobre ocene beleži uspešnost različitih inspekcija – inspekcije rada, Uprave prihoda i carina, kao i tržišne inspekcije, u segmentu detektovanja zaposlenih bez ugovora o radu i drugih oblika neformalnog zapošljavanja i sive ekonomije.

„Značajno smanjenje utvrđeno je i u delu neformalnog zapošljavanja na tržištu rada u odnosu na 2014. godinu, pa je tako udeo zaposlenih koji su radili bez plaćenih poreza i doprinosa, sa 22,3 odsto snižen na 15,7 odsto. Ipak, ne ohrabruje podatak da je udeo zaposlenih koji primaju deo zarade u gotovini bez plaćanja poreza i doprinosa ostao na istom nivou“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da, u cilju svođenja stope sive ekonomije na najmanju moguću meru, kontinuirano razmatraju moguće mehanizme kojima bi se, na adekvatan način, ciljano delovalo na krucijalne tačke.

Oni su naveli da je cilj istraživanja, koje je realizovala agencija IPSOS, bio da se uporedi stopa sive ekonomije u Crnoj Gori sa zemljama EU i kandidatima za članstvo u EU, u procentu od BDP-a, utvrde njeni pojavni oblici po delatnostima i regionima i proceni uticaj na konkurentnost, prenosi agencija Mina.

Predmet istraživanja bilo je i utvrđivanje udela preduzeća koja se bave sivom ekonomijom, kao i identifikovanje njenih glavnih uzročnika, s posebnim akcentom na neformalne aktivnosti i razloge zbog kojih se preduzeća opredjeljuju za takvo delovanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...