mmf dao porgnozu i smernice za budući period

Ekonomija Crne Gore ulazi u period visoke neizvesnosti

AnalizaEURegionU fokusuVesti

28.7.2022 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ekonomija Crne Gore ulazi u period visoke neizvesnosti Ekonomija Crne Gore ulazi u period visoke neizvesnosti
Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođeni Srikantom Seshadrijem (Srikanth Seshadri) završili su posetu Crnoj Gori i saopštili su da ta zemlja ulazi u period... Ekonomija Crne Gore ulazi u period visoke neizvesnosti

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođeni Srikantom Seshadrijem (Srikanth Seshadri) završili su posetu Crnoj Gori i saopštili su da ta zemlja ulazi u period visoke neizvesnosti i dodali da bi fiskalna politika trebalo da se fokusira na očuvanje prihoda, snažniju kontrolu rashoda i obezbeđivanje adekvatnog finansiranja.

Seshadri je u saopštenju, koje je agenciji Mina dostavila Centralna banka (CBCG), naveo da rat u Ukrajini baca dugačku senku nad globalnim ekonomskim i finansijskim izgledima.

„Izazovno okruženje ove godine bi moglo da se dodatno pogorša naredne godine usled pogoršavanja izgleda za rast u Evropi, SAD i u Aziji. Verovatno je da će globalni uslovi finansiranja ostati strogi. Kreditni spredovi na dug ekonomija u ekspanziji su se značajno povećali zajedno sa globalnim kamatnim stopama. Postoji jasna mogućnost da bi naredne godine pristup kreditima na međunarodnom nivou mogao biti čak naglo ograničen“, rekao je Seshadri.

On je rekao da je ekonomija Crne Gore veoma neizvesna, i da umnogome zavisi od toga hoće li odsustvo turista iz Rusije i Ukrajine nadomestiti gosti iz drugih država.

Prema njegovim rečima, kreatori politika bi trebalo da se pripreme unapred za rizik od naglog usporavanja globalnog rasta naredne godine.

„Izdašna prirodna bogatstva Crne Gore u obnovljivim izvorima energije nisu se zaštitila od globalnih inflatornih pritisaka, kako je došlo do skoka cena hrane, đubriva, goriva i građevinskog materijala“, dodao je Seshadri.

Prema oceni MMF, tri su ključne stvari za odolevanje potencijalnom turbulentnom periodu:

  • očuvanje prihoda države, što znači da bi olakšice za porez i druge namete trebalo da se omoguće samo najsiromašnijima
  • zbog visokog nivoa javnog duga ne preporučuje se povećanje tekuće potrošnje, niti kapitalni troškovi čiji su izgledi neizvesni
  • država treba da ima fleksibilnost kod razmatranja svih mogućih izvora finansiranja ne samo za ovu godinu, već i za budući period

MMF takođe snažno podržava napore CBCG na modernizaciji platnog prometa zemlje, kao sastavni deo njenih širih napora za unapređenje integracije sa Evropskom unijom (EU), prenosi agencija Mina.

„Ipak, kontinuirani snažan supervizorski nadzor je od suštinskog značaja kako globalni rizici budu nastavili da rastu. Cene stanova se naglo povećavaju. Iako se čini da su u velikoj meri rezultat kupovine od stranaca, biće važno da se napravi zaštita od znakova prekomerne domaće zaduženosti. Mogu se pojaviti neki segmenti slabosti u bankarskom sistemu, naročito ako se rast naglo uspori u predstojećem periodu“, rekao je Seshadri.

Takođe, on je poručio da MMF jeste i da će ostati snažan partner Crnoj Gori.

„Mi smo pružali iskrene procene i savete o planovima budžeta nadležnih organa, kao i tehničku pomoć u oblastima poreskih politika i politika rashoda, upravljanja javnim finansijama i upravljanja dugom. Takođe, aktivno smo pružali savete i tehničku pomoć nadležnim organima u širokom spektru oblasti koje se odnose na finansijski sektor, od supervizije do finteka, kao i u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Očekujemo nastavak naše saradnje sa nadležnim organima u svim ovim oblastima“, zaključio je Seshadri.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...