Mnogi posle Brexita napustili Veliku Britaniju i zaposlili se širom Evrope

Skoro 5.000 bankara u EU godišnje zaradi više od milion evra

BankeEUNovacPoslovanjePreduzetnikVesti

20.8.2021 16:00 Autor: Julijana Vincan

Skoro 5.000 bankara u EU godišnje zaradi više od milion evra Skoro 5.000 bankara u EU godišnje zaradi više od milion evra
Najnoviji izveštaj Evropskog tela za superviziju banaka (EBA) o visokim zaradama za 2019. godinu pokazao je da je tokom ove godine 4.963 pojedinaca koji... Skoro 5.000 bankara u EU godišnje zaradi više od milion evra

Najnoviji izveštaj Evropskog tela za superviziju banaka (EBA) o visokim zaradama za 2019. godinu pokazao je da je tokom ove godine 4.963 pojedinaca koji rade u bankama u Evropskoj uniji primilo naknadu veću od milion evra, slično kao i 2018. godine. London je i dalje mesto gde ima najviše bogatih bankara, ali se njihov broj povećava i u zemljama članicama EU.

Prosečan odnos između promenljivih i fiksnih primanja za osobe koje visoko zarađuju smanjio se sa 139 odsto u 2018. godini na 129 procenata u 2019. godini, što je i dalje daleko od maksimalnog odnosa od 200 odsto.

To je, kako je istaknuto, uglavnom posledica razlika u nacionalnoj implementaciji Direktive o kapitalnim zahtevima (CRD), koja u mnogim slučajevima dopušta odricanje od nekih odredbi kada su ispunjeni određeni kriterijumi. Nakon izmena CRD-a, koje su počele da se primenjuju ​​krajem 2020. godine, očekuje se veći stepen usklađenosti.

Pripreme institucija za izlazak Velike Britanije iz EU uticale su na prestrojavanje među onima koji najviše zarađuju u celoj EU. Naime, nedugo pre Brexita pojedini bankari koji su mnogo zarađivali u 2019. godini napustili su Veliku Britaniju i otišli u neku od država EU.

EBA je bankare visokih primanja opisala kao profesionalce koji su radili za banke iz EU, a naglašeno je da se radi o osobama koje zarađuju više od milion evra. Kako pokazuju podaci pomenute institucije, od ukupnog broja ovih bankara u EU, njih 71 procenat je do Brexita bio u Velikoj Britaniji, odnosno njih 3.519.

Broj onih koji zarađuju po državama članicama (prikazane vrednosti odnose se na 2019. godinu)

Međutim, uoči Brexita registrovano je povećanje broja takvih bankara u državama EU, posebno u Nemačkoj (za devet procenata), Francuskoj (za 15 odsto) i Italiji (za 17 procenata). Procenjuje se da je 2,63 odsto bankara milionera napustilo Veliku Britaniju.

„Mnogo dobrih finansijskih rezultata, posebno u korporativnom bankarstvu, kao i tekuće restrukturiranje i konsolidacija, koji su doveli do većih otpremnina nego inače, odigrali su važnu ulogu u ukupnom povećanju visokih zarada u Evropskoj uniji“, navodi se u Izveštaju kao još jedan razlog pored Brexita za povećanje broja bankara milionera u EU.

Porast broja onih koji imaju visoke zarade izražen u evrima i britanskim funtama

Kako je naglašeno, Izveštaj je izrađen u skladu sa Direktivom o kapitalnim zahtevima, koja daje Evropskom telu za superviziju banaka (EBA) ovlašćenje da prikuplja podatke o broju pojedinaca po instituciji koji su plaćeni milion ili više evra po finansijskoj godini (oni koji imaju visoke zarade) u platnim razredima od milion evra, uključujući i poslovnu oblast, kao i glavne elemente plate, bonusa, dugoročnih nagrada i penzijskih doprinosa.

Izveštaj uključuje podatke koje su institucije Ujedinjenog kraljevstva objavile za radnike koji imaju visoke zarade, jer su u prelaznom periodu britanske institucije nastavile da izveštavaju o visokim zaradama na nivou konsolidacije EU, pokrivajući sve podružnice i podružnice sa sedištem u državama članicama EU.

Dodaje se da će EBA nastaviti da upoređuje ​​trendove nagrađivanja na dvogodišnjem nivou (npr. za 2019. i 2020. godinu rada, zatim merenje performansi će se održati 2021. godine i biće objavljeno u prvom tromesečju 2022. godine). 

Osim toga, kako je istaknuto, EBA će nastaviti da objavljuje ​​podatke o visokim zaradama godišnje, kako bi pomno pratila i procenjivala razvoj u ovoj oblasti. Sledeći izveštaj zasnovan na podacima za 2020. godinu više neće uključivati ​​podatke za Ujedinjeno kraljevstvo.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.