organi uprave imaju kraće rokove za postupanje u cilju efikasnijeg sprovođenja zakona

Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

27.11.2021 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji, za koje je u petak popodne glasalo 159 od 161 poslanika koji su... Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji, za koje je u petak popodne glasalo 159 od 161 poslanika koji su prisustvovali sednici parlamenta, dok se dvoje nije izjasnilo.

Kako je izvestio N1 izmenama zakona se utvrđuje da predmet eksproprijacije mogu da budu nepokretnosti u svim oblicima svojine, kao i da su svi postupci koji se vode u skladu sa ovim zakonom hitni, imajući u vidu da se pokreću i vode u javnom interesu.

„Nepokretnosti u privatnoj, zadružnoj ili javnoj svojini se mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne“, navodi se u zakonu.

Dalje su zakonom određeni kraći rokovi za postupanje organa uprave u cilju bržeg i efikasnijeg sprovođenja postupka eksproprijacije.

Takođe je zakonom utvrđena obaveza korisnika eksproprijacije da, pre rušenja zgrade, obezbedi zakupcu stana u društvenoj ili državnoj svojini, odnosno javnoj svojini na neodređeno vreme, odnosno nosiocu stanarskog prava u eksproprisanoj stambenoj zgradi ili stanu kao posebnom delu zgrade, korišćenje drugog odgovarajućeg stana u javnoj svojini sa pravima zakupca na neodređeno vreme.

Deo javnosti je tražio povlačenje ovog zakona prethodnih, jer smatra da se njime legalizuju prisilno otimanje imovine ljudi koji su se našli na putu državnim projektima.

  • Tina

    27.11.2021 #1 Author

    Otimanje privatne svojine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...