Klimatske promene i voćarstvo

Slabiji rod voća zbog visokih temperatura

SrbijaVesti

18.1.2023 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Slabiji rod voća zbog visokih temperatura Slabiji rod voća zbog visokih temperatura
U Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSS) Zrenjanin kažu da sve voćne vrste za svoj normalan rast i razvoj zahtevaju određen period niskih temperatura, ispod 10... Slabiji rod voća zbog visokih temperatura

U Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSS) Zrenjanin kažu da sve voćne vrste za svoj normalan rast i razvoj zahtevaju određen period niskih temperatura, ispod 10 stepeni, ili oko 90 dana godišnje za period „zimskog mirovanja“, ali da postoji opasnost da se „zbune i krenu“ ako su temperature iznad 10 stepeni.

Prva koja reaguje na to je kajsija. Zato ona najviše i strada kod nas. Čim nastupi hladniji talas ti sokovi koji su pokrenuti u njoj se prekidaju, stvaraju se čepovi u granama i grančicama. To se vidi tek kasnije na proleće i leto kada ona vegetira, pa vidimo sušenje grana“, rekao je Milinko Sinđić iz PSS Zrenjanin za RTS.

On je ukazao da zbog izmrzavanja cvetova kajsije već godinama nema u nižim predelima.

„To je posebno izraženo na otvorenom, gde ima i vetra koji dodatno snižava niske temperature. Jedino u nekim manjim voćnjacima ili baštama koje su zaklonjene kajsija je donela rod. Zbog toga je poslednjih godina upitno njeno ekonomsko gajenje u našem regionu. Već su i neke osiguravajuće kuće odustale od osiguranja roda kajsije“, upozorio je Sinđić.

Precizirao je da je trenutno vreme takvo da kombinacija visokih zimskih temperatura i prodor niskih prolećnih temperatura ugrožavaju opstanak kajsije.

Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, procenio je da voćari u Srbiji zbog niskih temperatura gube godišnje od 60 miliona evra, pa čak i do 150 koliko je bilo 2012. godine, kada su izuzetno niske temperature išle i do minus 29 stepeni.

Keserović je za RTS rekao da je jedan od načina da se ti gubici smanje – rejonizacija voćarske proizvodnje, odnosno sadnja odgovarajućih voćnih vrsta na određenoj nadmorskoj visini.

  • Iva

    18.1.2023 #1 Author

    Da nam bar nešto rodi

    Odgovori

  • MALENA

    22.1.2023 #2 Author

    Sigurno da ove promene u temperaturama uticu na rod

    Odgovori

  • TATJANA

    22.1.2023 #3 Author

    Tesko da ce ako se ovako produzi, biti nešto roda

    Odgovori

  • DEKSI

    23.1.2023 #4 Author

    Vreme jeste neprirodno za ovo doba godine..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...