nedeljni pregled tržišta osnovnih poljoprivrednih proizvoda

Smanjen promet na Produktnoj berzi, u svetu rast cena žitarica i uljarica

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

26.8.2022 16:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Smanjen promet na Produktnoj berzi, u svetu rast cena žitarica i uljarica Smanjen promet na Produktnoj berzi, u svetu rast cena žitarica i uljarica
Prvi ugovor za kukuruz novog roda i rast cena sojinog zrna obeležili su nedelju za nama na domaćem robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet na Produktnoj... Smanjen promet na Produktnoj berzi, u svetu rast cena žitarica i uljarica

Prvi ugovor za kukuruz novog roda i rast cena sojinog zrna obeležili su nedelju za nama na domaćem robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu iznosio je 3.095 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 145.531.200 dinara.

Statistički posmatrano, količinski obim prometa je manji za 59,6 odsto, dok je finansijski promet manji za 54 odsto, piše u izveštaju s Produktne berze.

Dok je prethodne nedelje kukuruz bilo najtraženija berzanska roba, ove sedmice domaće tržište je mnogo mirnije. Berzanski ugovor uz klauzulu “odloženo plaćanje“ je zaključen po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a (37,40 din/kg sa PDV-om). Zabeležen je i prvi kupoprodajni ugovor za kukuruz ovogodišnjeg roda po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a (37,40 din/kg sa PDV-om) sa primesama od dva odsto.

Pšenica se zabeležila cenovni pad u odnosu na prethodnu nedelju. Tokom ove nedelje zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika. Usled suzdržanosti prodavaca izostale su i ponude većih količina. Strukturu kupaca činili su trgovci i domaći prerađivači. Pšenicom se trgovalo od 35,70 do 36,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 35,87 din/kg bez PDV-a (39,45 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući period cena je bila niža za 0,95 odsto.

Žetva suncokreta je u toku i primetno je veliko interesovanje za kupovinom ove uljarice po ceni od 555 evra po toni do 560 evra po toni.

Povećano interesovanje kupaca za sojinim zrnom na početku nedelje pomeralo je cenu u pozitivnom smeru, međutim kasnije je došlo do povlačenja kupaca i pada cene. Sojom se trgovalo u rasponu cena od 82,00 do 83,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 82,42 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je viša za 1,03 odsto.

Kretanje cena na dve najvažnije robne berze u svetu u proteklih nedelju dana/Izvor: Produktna berza

Globalna dešavanja u proteklih sedam dana  

Prema američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA), stanje useva kukuruza se pogoršalo, te je 55 odsto ocenjeno dobro do odlično. Površine pod sojom u SAD su ocenjene 57 odsto dobro do odlično.

Cene kukuruza i soje rasle su tokom nedelje, jer je potvrđen manji potencijal prinosa. Žetva ozime pšenice je skoro završena u SAD, sa skinutih 95 odsto površina.

Na Euronextu pšenica se početkom nedelje vratila na najniže nivoe od marta, što je podstaklo veću aktivnost kupaca.

U Francuskoj se stanje useva kukuruza ponovo pogoršalo i sad se smatra da je 50 odsto dobro do odlično, prema proceni FranceAgriMera. U nastavku nedelje, cene i žitarica i uljarica beležile su rast.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...