wall street ponovo beleži dobre rezultate

S&P 500 i Nasdaq na putu da zabeleže prve nedeljne dobitke posle skoro dva meseca

NovacSvetVesti

27.5.2022 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

S&P 500 i Nasdaq na putu da zabeleže prve nedeljne dobitke posle skoro dva meseca S&P 500 i Nasdaq na putu da zabeleže prve nedeljne dobitke posle skoro dva meseca
Na Wall Streetu su noćas po evropskom vremenu cene akcija porasle drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca, pa... S&P 500 i Nasdaq na putu da zabeleže prve nedeljne dobitke posle skoro dva meseca

Na Wall Streetu su noćas po evropskom vremenu cene akcija porasle drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks na putu prvih sedmičnih dobitaka posle dugo vremena.

Dow Jones je porastao 1,61 odsto na 32.637 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,99 odsto na 4.057 bodova, a Nasdaq indeks 2,68 odsto na 11.740 bodova, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Pritom su najviše porasle cene akcija nekoliko trgovačkih lanaca, nakon što su objavili kvartalne poslovne rezultate i povećali procene prodaje i zarade u ovoj godini. Tako su cene akcija kompanija Dollar General, Macy’s i Dollar Tree skočile između 13,7 i 19,3 odsto.

Objave tih kompanija podržale su nadu ulagača da će potrošnja, najveća stavka američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), i u idućem periodu snažno rasti. Pre nedelju dana su slabi poslovni rezultati i smanjene procene dalje prodaje nekoliko trgovačkih lanaca, uključujući Walmart, zabrinule ulagače.

„Ove sedmice objavljeni podaci ukazuju na usporavanje rasta ekonomije, a čini se i da će Fed u naredna dva meseca podići kamatne stope po 0,5 procentnih bodova. Međutim, teza da se potrošači suzdržavaju od potrošnje, koja čini 70 odsto američke ekonomije, je prenaduvana, kao i teza o nadolasku recesije, jer novi poslovni rezultati kompanija i njihove pozitivne procjene govore suprotno“, kazala je Kvinsi Krozbi (Quincy Krosby) iz LPL Financial.

Podršku tržištu pružio je i znatan rast cena akcija tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon i Tesla, koje su u poslednje vreme bile pod pritiskom. Ulagače, međutim, nije uznemirio revidirani podatak, prema kojem je američka ekonomija u prvom tromesečju pala 1,5 odsto na godišnjem nivou, nešto više u odnosu na prvu procenu i očekivanja analitičara.

Zahvaljujući snažnom rastu poslednjih dana, S&P 500 i Nasdaq indeks su na putu prvih sedmičnih dobitaka, nakon sedam nedelja uzastopnog pada. Dow Jones je na putu prvog dobitka nakon osam nedelja pada.

U odnosu na početak nedelje Dow Jones je u plusu 4,4 odsto, S&P 500 oko četiri odsto, a Nasdaq indeks 3,4 odsto.

I na evropskim berzama cene akcija su u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,56 odsto na 7.564 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,59 odsto na 14.231 bod, a pariski CAC 1,78 odsto na 6.410 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...