Nastavljena septembarska rasprodaja na Wall Streetu

S&P 500 na najnižem nivou ove godine

BerzaNovacSvetVesti

30.9.2022 10:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

S&P 500 na najnižem nivou ove godine S&P 500 na najnižem nivou ove godine
Nastavljena je rasprodaja berzanskih akcija na Wall Streetu što je dovelo indeks S&P 500 do najnižeg ovogodišnjeg nivoa, usled nagoveštaja da recesija neće sprečiti... S&P 500 na najnižem nivou ove godine

Nastavljena je rasprodaja berzanskih akcija na Wall Streetu što je dovelo indeks S&P 500 do najnižeg ovogodišnjeg nivoa, usled nagoveštaja da recesija neće sprečiti Fed da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa.

Rasprodaja je bila široka, a u tome su prednjačile akcije kompanije Apple koje su izgubile 4,9 odsto vrednosti, prenosi CNBC. S&P 500 oslabio je za 2,1 odsto u novom najnižem izdanju ove godine. Tokom sesije u četvrtak S&P 500 pao je na novi dnevni minimum iz 2022. godine od 3.610,40 bodova, što je najniži nivo od 2020. godine.

Izvor: Google

Industrijski Dow Jones indeks oslabio je za 458,13 bodova ili za 1,54 procenta na 29.225,61, dok je tehnološki indeks Nasdaq Composite izgubio 2,84 odsto vrednosti, što ga je oborilo na 10.737,51 poen.

Berzanski indeksi zabeležili su značajan rast dan ranije, nakon što je Banka Engleske saopštila da će otkupiti obveznice u nastojanju da pomogne u stabilizaciji britanskih finansijskih tržišta i oporavku funte koja je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar. Dow Jones je porastao u sredu za 1,9 odsto, a S&P 500 za oko dva odsto.


Predsednica Federalnih rezervi Klivlenda Loreta Mester (Loretta Mester) izjavila je u četvrtak da kamatne stope još nisu restiktivne, dodajući da ima još toga da se uradi da bi se smanjila inflacija.

Analitičari ocenjuju da su investitorima potrebni ubedljivi dokazi da inflacija postaje kontrolisana, što bi omogućilo centralnim bankama da vode manje agresivnu monetarnu politiku. Dok se to ne bude dogodilo, predviđa se nastavak pojačane volatilnosti na berzanskom tržištu.

Nasdaq Composite prednjači u mesečnim gubicima, sa padom od 9,1 odsto u septembru. Istovremeno industrijski Dow Jones izgubio je u tekućem mesecu oko 7,3 odsto vrednosti, a S&P 500 oko 7,9 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...