U poslovanje u susednoj državi uloženo ukupno 599,86 miliona evra

Srbija treća na listi najvećih ulagača u crnogorske nekretnine

NekretnineNovacRegionVesti

24.11.2021 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija treća na listi najvećih ulagača u crnogorske nekretnine Srbija treća na listi najvećih ulagača u crnogorske nekretnine
Strani državljani i kompanije u prvih devet meseci ove godine u poslovanje u Crnoj Gori uložili su ukupno 599,86 miliona evra, što je za... Srbija treća na listi najvećih ulagača u crnogorske nekretnine

Strani državljani i kompanije u prvih devet meseci ove godine u poslovanje u Crnoj Gori uložili su ukupno 599,86 miliona evra, što je za 93,07 miliona više nego u isto vreme prošle godine, te za 63,18 miliona evra manje nego u 2019. godini, piše Poslovni.hr.

Prema podacima Centralne banke, u Crnoj Gori postoji trend rasta ulaganja u nekretnine. U istim podacima se navodi da su stranci kupili nekretnine u vrednosti od čak 184,26 miliona evra, što je do sada najviši iznos na godišnjem nivou još od 2014. godine.

Kao i ranijih godina, na vrhu liste zemalja iz kojih je stiglo najviše ulaganja od januara do kraja septembra nalazi se Rusija sa 95,56 miliona evra. Od toga se najveći iznos odnosi na nekretnine koje su ruski državljani kupili u Crnoj Gori. Druga među ulagačima je i dalje Malta, s istim iznosom kao i na kraju maja, od 70,35 miliona evra.

Srbija je treća, a ulaganja iz nje su najvećim delom usmerena na kupovinu nekretnina, za koje je plaćeno 27,53 miliona evra. Za prvih devet meseci više od deset miliona evra u nekretnine u Crnoj Gori uložili su građani pet zemalja, a još 17 njih je imalo ulaganja veća od milion evra.

Od 184,26 miliona evra, koliko iznosi vrednost svih prodatih nekretnina u Crnoj Gori, od početka godine do kraja septembra, najviše novca dali su građani Rusije – 37,94 miliona evra.

To znači da su tokom septembra oni potrošili 6,48 miliona evra samo na nekretnine. Srbija je povećala svoj udeo za više od četiri miliona evra, te je ukupan iznos dostigao 27,53 miliona evra.

Sledi je Nemačka, sa 18,07 miliona evra uloženih u nekretnine, odnosno 6,7 miliona više nego na kraju avgusta. Iz SAD i Švajcarske uloženo je 12,8, odnosno 11,18 miliona evra. Između tri i šest miliona evra za nekretnine dali su građani Velike Britanije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Poljske, Češke, Belgije i Austrije.

  • SUNCOKRET

    28.3.2022 #1 Author

    Veliki broj srba sa srpskim drzavlanstvom su crnogorci koji žive u Srbiji a Milo nije hteo da im da dvojno drzavlanstvom koje im po rođenju pripada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...