Pronađeno 0,044 mg po kilogramu nedozvoljenog hlorpirifosa

Srbija uništila mandarine iz Hrvatske zbog prisustva pesticida

RegionSrbijaVesti

1.11.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Srbija uništila mandarine iz Hrvatske zbog prisustva pesticida Srbija uništila mandarine iz Hrvatske zbog prisustva pesticida
Sistem za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane Evropske unije (RASFF) saopštio je da je u uzorcima mandarina uzetim u Hrvatskoj 18. oktobra, koje su... Srbija uništila mandarine iz Hrvatske zbog prisustva pesticida

Sistem za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane Evropske unije (RASFF) saopštio je da je u uzorcima mandarina uzetim u Hrvatskoj 18. oktobra, koje su namenjene tržištu Srbije, pronađeno 0,044 mg po kilogramu pesticida hlorpirifosa i da je naloženo njihovo uništavanje.

Pošiljka je zaustavljena na granici i naloženo da bude uništena na bezbedan način, jer je tokom kontrole utvrđeno da su mandarine potiču sa parcele na kojoj je pronađen nedozvoljeni pesticid hlorpirifos, potvrđeno je za Blic Biznis u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, piše Seebiz.

Kako je saopšteno iz ministarstva, ovo je druga sporna pošiljka mandarina iz Hrvatske zbog prisustva istog pesticida, s obzirom na to da je ranija pošiljka, pre ove koja je uništena, vraćena u Hrvatsku.

Hlorpirifos je zabranjen u EU od početka 2020. godine, a u Srbiji od prošle godine, osim za šećernu repu, u skladu sa odlukom Ministarstva poljoprivrede.

 • SHALIMAR

  1.11.2023 #1 Author

  Svasta pokusavaju da uvale za nade trziste,nadam se da je pojacana kontrola provere i za druga voca…

  Odgovori

 • DASHA

  1.11.2023 #2 Author

  Oni nase breskve i sljive, mi njihove mandarine.

  Odgovori

 • ZELJKA

  2.11.2023 #4 Author

  Biće toga još.

  Odgovori

 • Grocka

  5.11.2023 #5 Author

  Boze sacuvaj

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...