ukupna i bazna inflacija nastavile da usporavaju u februaru

Agencija S&P povećala izglede Srbije za dobijanje kreditnog rejtinga investicionog ranga

BankeSrbija

6.4.2024 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Agencija S&P povećala izglede Srbije za dobijanje kreditnog rejtinga investicionog ranga Agencija S&P povećala izglede Srbije za dobijanje kreditnog rejtinga investicionog ranga
U svom najnovijem izveštaju za Srbiju rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) povećala je sa „stabilnih“ na „pozitivne“ izglede (outlook) Srbije za dobijanje kreditnog... Agencija S&P povećala izglede Srbije za dobijanje kreditnog rejtinga investicionog ranga

U svom najnovijem izveštaju za Srbiju rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) povećala je sa „stabilnih“ na „pozitivne“ izglede (outlook) Srbije za dobijanje kreditnog rejtinga investicionog ranga, saopšteno je u petak iz Narodne banke Srbije (NBS).

U saopštenju se navodi da je „ovakva odluka doneta u uslovima snažnih makroekonomskih pokazatelja Srbije ostvarenih u 2023. godini, otpornosti koju je naša ekonomija pokazala u prethodnim globalno turbulentnim godinama i na bazi unapređenja fiskalnih performansi i eksterne pozicije“.

Dalje se navodi da je kreditni rejting Republike Srbije zadržan na nivou BB+, samo jedan nivo do investicionog, pri čemu povećanje izgleda na pozitivne ukazuje da bi ova agencija mogla Srbiji da dodeli investicioni rang u narednih 12 meseci.

„Trud koji ulažemo i posvećenost s kojom pristupamo unapređenju naše ekonomije i domaćeg investicionog okruženja daje rezultate. Ovo je prvi korak ka investicionom rangu, koji će nas još bolje pozicionirati na međunarodnoj investicionoj mapi i učiniti povoljnijim uslove finansiranja države, privrede i građana“, izjavila je povodom odluke agencije S&P guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je rekla da „ulazak u društvo zemalja sa investicionim nivoom kreditnog rejtinga značio bi primetan kvalitativni skok koji bi vodio nizu pozitivnih efekata po ekonomski rast, zaposlenost i, što je najvažnije, životni standard građana“.

Agencija S&P očekuje ubrzanje realnog rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 3,3 odsto ove godine i nastavak dinamičnog rasta i u narednim godinama, navodi se u saopštenju.

U izveštaju se ističe da su i ukupna i bazna inflacija nastavile da usporavaju u februaru – na 5,6 odsto ukupne inflacije, odnosno 5,2 odsto bazne inflacije, kao i da se u narednom periodu očekuje nastavak njihovog smanjenja i povratak u granice cilja od 3±1,5 odsto.

Кada je reč o eksternoj poziciji Srbije, agencija ističe nizak deficit tekućeg računa platnog bilansa od 2,6 odsto BDP-a u 2023. godini, pri čemu navodi da će njegovo očekivano povećanje u ovoj godini biti vođeno investicionim ciklusom, odnosno povećanim uvozom opreme i repromaterijala.

Posebno se navodi da će tekući deficit ostati pokriven prilivima po osnovu stranih direktnih investicija koje u prethodnoj deceniji igraju važnu ulogu u širenju izvozne baze i smanjenju spoljnog duga.

Što se tiče fiskalnih kretanja, agencija ističe da je država posvećena očuvanju održivih javnih finansija i navode da je nivo javnog duga umeren u poređenju sa drugim zemljama sličnog rejtinga.

 „Sigurna sam da bi Srbija još ranije dostigla investicioni rang da nije bilo šokova iz  okruženja. Još jednom se nalazimo na samo ‘pola koraka’ do ciljanog nivoa, ali naš posao današnjom odlukom nije završen. Nastavljamo da, u saradnji sa drugim institucijama, radimo na sprovođenju odgovarajućih ekonomskih politika i rešavanju preostalih izazova na koje nam rejting agencije ukazuju, a koje će u dodatnoj meri unaprediti domaće ekonomsko okruženje“, uverava guverner Jorgovanka Tabaković.

U izveštaju se navodi da bi agencija S&P u narednih 12 meseci mogla doneti odluku o unapređenju rejtinga na investicioni nivo, u slučaju da se eksterna pozicija poboljša u većoj meri nego što to agencija očekuje, u uslovima snažnijih izvoznih performansi i neto priliva stranih direktnih investicija. Dodatno, snažnije fiskalne performanse koje bi doprinele smanjenju duga države, takođe bi mogle da predstavljaju faktor unapređenja kreditnog rejtinga na investicioni nivo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...