Naša zemlja trenutno ima BB+ rejting sa stabilnim izgledima

Da li će Srbija ponovo doći na korak od investicionog rejtinga?

BankeBerzaInvesticijeSrbija

5.4.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 7

Da li će Srbija ponovo doći na korak od investicionog rejtinga? Da li će Srbija ponovo doći na korak od investicionog rejtinga?
Očekuje se da će danas kreditna agencija Standard&Poor’s (S&P) ažurirati izglede kreditnog rejtinga Srbije i da će naša trenutna ocena BB+ sa stabilnim izgledima... Da li će Srbija ponovo doći na korak od investicionog rejtinga?

Očekuje se da će danas kreditna agencija Standard&Poor’s (S&P) ažurirati izglede kreditnog rejtinga Srbije i da će naša trenutna ocena BB+ sa stabilnim izgledima preći u BB+ sa pozitivnim izgledima.

Upravo su „pozitivni izgledi“ ti koji nas približavaju na korak od BBB-, što je prva stepenica investicionog rejtinga, a dekan Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić u izjavi za Biznis.rs kaže da očekuje da naši izgledi pređu u pozitivnu sferu, ali da nije optimista kada je reč o dobijanju investicionog rejtinga do kraja ove godine.

Razlika između BB+ i BBB-, odnosno „najvišeg“ neinvesticionog i „najnižeg“ investicionog rejtinga, kada je reč o našim državnim obveznicama Grubišića podseća na situaciju u akademskoj branši u slučaju „bolonjskih“ i „nebolonjskih“ mastera.

„Postoje ‘pravi’ masteri koji su te studije završili u skladu sa Bolonjskim procesom, ali i oni koji se tretiraju kao masteri pošto su okončali četvorogodišnje studije u starom sistemu. Iako često nema razlike u znanju ili poslovnim obavezama koje im se poveravaju i koje mogu da ispune, ne može se baš potpuno staviti znak jednakosti između mastera i onih kojima je takav status priznat. Tako je izgleda i sa našim državnim obveznicama“, objašnjava Grubišić.

Razlika je, upozorava, osetljivija kod onih koji investiraju u equity, odnosno akcije, vlasništvo.

„U tom slučaju postoji razlika u percepciji rizika i tu se oseti da li je u pitanju investicioni ili neinvesticioni rejting, dok kod naših državnih obveznica parametri poput kretanja BDP-a, javnog duga i slično odgovaraju onima kakvi se sreću i kod onih sa investicionim rejtingom“, ističe Grubišić.

Rejting Srbije na dan 4. april 2024. godine / Izvor: nbs.rs/printscreen

Republika Srbija, kako podseća Narodna banka Srbije, sarađuje sa rejting agencijama S&P, Fitch i Moody’s koje ocenjuju njen kreditni rejting za dugoročno i kratkoročno zaduživanje, u stranoj i domaćoj valuti.

Formalna definicija neinvesticionog rejtinga BB+ kakav Srbija trenutno ima kod S&P je da „postoji sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, ali je prisutan rizik promene poslovne klime i ekonomskih uslova, kao i znatan kreditni rizik“.

Sa druge strane, investicioni BBB- rejting kome težimo znači da postoji „zadovoljavajuća sposobnost izvršenja finansijskih obaveza i umeren kreditni rizik“, objašnjeno je na portalu NBS.

Što se tiče ocena S&P, ta agencija je Srbiji prvi put 2004. godine dodelila B+ rejting, dok smo u BB rang prešli 2005. godine i tu se zadržali do danas, sa tom razlikom da smo počeli od BB- (minus) da bismo tek 2019. stigli do BB+ rejtinga a u decembru 2021. i do BB+ sa pozitivnim izgledima odnosno „na korak od investicionog rejtinga“.

Izvor: nbs.rs/printscreen

„Ono što bi S&P danas mogao da uradi je da ponovo prevede naš BB+ rejting iz ‘stabilnih’ u ‘pozitivne’ izglede, što znači da bismo bili na korak od investicionog rejtinga“, kaže Grubišić.

Uveren je, međutim, da ćemo na investicioni rejting još čekati – i to najviše zbog rizika koji ne dolaze iz ekonomske sfere.

„Teško da će se taj prag preskočiti tokom ove godine, a pogotovo sa globalno visokim kamatama i kamatne premije koja nas prati. Ali kada se to konačno bude desilo, svakako valja proslaviti“, zaključio je Zoran Grubišić.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je nedavno na Kopaonik biznis forumu izjavila da u centralnoj banci „predano rade na cilju da Srbija dobije investicioni rang, usmerenije nego ikada“, kao i da posvećenost tom cilju treba da rezultira još većim investicijama i boljim pozicioniranjem Srbije na investicionoj mapi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...