Nemački Mutares za ovu godinu očekuje prihode oko pet milijardi evra

Arriva Srbija dobila novog vlasnika

Srbija

15.5.2023 18:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Arriva Srbija dobila novog vlasnika Arriva Srbija dobila novog vlasnika
Arriva Srbija, jedan od najvećih privatnih operatera javnog prevoza u zemlji, od danas ima novog vlasnika. Nemački investitor privatnog kapitala Mutares završio je akviziciju... Arriva Srbija dobila novog vlasnika

Arriva Srbija, jedan od najvećih privatnih operatera javnog prevoza u zemlji, od danas ima novog vlasnika. Nemački investitor privatnog kapitala Mutares završio je akviziciju kompanije Arriva Litas i sada preuzima sve Arrivine aktivnosti u Srbiji od prethodnog vlasnika, Deutsche Bahna.

Sa završenom transakcijom, Mutares preuzima sve aktivnosti Arrive u Srbiji.

Komentarišući završetak transakcije, koju su obe strane potpisale prošlog septembra, iz kompanije Mutares naveli su da je Arriva tržišni lider po kvalitetu usluga na srpskom autobuskom tržištu, ima uspostavljen poslovni model koji će svakako doprineti jačanju konkurentnosti u budućnosti.

“U kombinaciji sa jakim izgledima za razvoj tržišta, imamo solidna očekivanja za povećanje profitabilnosti, kao i za generisanje poslovnog rasta“, kazao je Tibo Depoa-Žozef (Thibault Depoix-Joseph), direktor kompanije Mutares zadužen za operacije u Srbiji.

Prema rečima direktora Arrive u Srbiji Negoslava Jovanovića, akvizicija će kompaniji pružiti mogućnost da se fokusira na jačanje svoje pozicije na tržištu.

„Sa Mutaresom, Arriva dobija novog i snažnog partnera za poslovanje u Srbiji sa ekspertizom u oblasti transformacija i razvoja. Imamo velike ambicije za javni prevoz, a sa novim vlasnikom možemo ponovo da se fokusiramo na jačanje naše pozicije kako bismo postali aktivan igrač na srpskom tržištu”, rekao je Jovanović.

Mutares iz Minhena je kompanija privatnog kapitala sa listiranim akcijama na berzi i kancelarijama u Minhenu, Amsterdamu, Frankfurtu, Helsinkiju, Londonu, Madridu, Milanu, Parizu, Stokholmu, Beču i Varšavi. Za finansijsku 2023. godinu očekuju se konsolidovani prihodi od 4,8 do 5,4 milijarde evra. Uprava i Nadzorni odbor zajedno drže više od jedne trećine svih akcija Mutaresa sa pravom glasa.

Arriva Srbija je deo Arriva Grupe od 2013. godine i za to vreme postala je drugi najveći privatni autobuski operater u zemlji sa tri odsto tržišta. U 2022. godini,  promet kompanije bio je veći od 23 miliona evra, a preveženo je oko 40 miliona putnika.

Kompanija Arriva Srbija zapošljava 670 radnika i posluje sa 340 vozila. Gradski prevoz se obavlja u Kragujevcu i Beogradu, gde je ova kompanija i lider Konzorcijuma privatnih prevoznika.

  • MITAR

    15.5.2023 #1 Author

    Ovo deluje kao dobra prica za obe strane, ali u ovakvom vermenu ne mozemo sa sigurnoscu govoriti jer se stvari vrlo lako menjaju na trzistu.

    Odgovori

  • MAJA

    17.5.2023 #2 Author

    Verujem da ce ova promena pružiti i nama bolje usluhe

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...