Procenjeno trajanje eksploatacije 15 godina

Balkan Gold razmatra otvaranje rudnika borata i fabrike borne kiseline kod Baljevca

Srbija

29.4.2024 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Balkan Gold razmatra otvaranje rudnika borata i fabrike borne kiseline kod Baljevca Balkan Gold razmatra otvaranje rudnika borata i fabrike borne kiseline kod Baljevca
Kompanija Balkan Gold doo podnela je Ministarstvu za zaštitu životne sredine Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije... Balkan Gold razmatra otvaranje rudnika borata i fabrike borne kiseline kod Baljevca

Kompanija Balkan Gold doo podnela je Ministarstvu za zaštitu životne sredine Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije borata ležišta Piskanja, objavila je eKapija.

Ležište bornih minerala Piskanja nalazi se u ataru sela Korlaće, u neposrednoj blizini Baljevca na Ibru u Raškom okrugu.

Utvrđene ukupne rezerve borata u ležištu Piskanja, kako piše u zahtevu, iznose 7.139.808 tona. Planirana je proizvodnja koncentrata kolemanita i koncentrata uleksita od 250.000 tona godišnje.

Ova proizvodnja, kako se navodi, ostvaruje se u toku prvih pet godina eksploatacije nakon čega je neophodno proizvodnju uvećati zbog toga što se u šestoj godini u proces proizvodnje uključuje fabrika borne kiseline sa godišnjim kapacitetom od 25.000 tona borne kiseline.

Projekat će se, kako piše, izvesti u okviru prostora starih Ibarskih rudnika tako da neće biti potrebno raseljavanje stanovništva u okolini projekta. Period eksploatacije je procenjen na 15 godina.

Ekapija podseća da su Večernje novosti 2020. godine pisale da je kanadska kompanija Erin Ventures u rejonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (opština Raška), pronašla rezerve rude bora čija je bruto vrednost veća od dve milijarde dolara.

„U periodu od 2006. do 2009. godine, koncesiona istraživanja su izvedena od strane Rio Tinto Ibarski borni minerali. Osnivač koncesionog preduzeća je bio Rio Tinto European Holdings Limited. Od 2010. godine do danas, investitor geoloških istraživanja borata je ponovo kanadski Erin Ventures, preko svog preduzeća Balkan Gold doo Beograd“, piše eKapija.

Erin Ventures je, kako stoji na portalu kompanije, u međuvremenu promenio ime i danas se zove Boron One Holdings, sa sedištem u kanadskoj državi Viktorija.

  • AJA

    29.4.2024 #1 Author

    Bice zaposljavanja !!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...