Naš region popularan među digitalnim nomadima

Beograd 19. najomiljenija destinacija, ispred Dubrovnika

EURegionSrbija

9.8.2023 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Beograd 19. najomiljenija destinacija, ispred Dubrovnika Beograd 19. najomiljenija destinacija, ispred Dubrovnika
Najomiljenija odredišta digitalnih nomada u svetu su Kangu na Baliju, Lisabon i Bangkok, dok je Zagreb na četvrtom mestu, prema podacima istraživanja platforme NomadList.... Beograd 19. najomiljenija destinacija, ispred Dubrovnika

Najomiljenija odredišta digitalnih nomada u svetu su Kangu na Baliju, Lisabon i Bangkok, dok je Zagreb na četvrtom mestu, prema podacima istraživanja platforme NomadList. Među prvih 20 gradova na listi nalazi se i Beograd na 19. mestu, jednu poziciju ispred Dubrovnika.

Od hrvatskih gradova visoko je rangiran i Split na 14. mestu, prenosi Poslovni.hr. Za sva tri grada u Hrvatskoj, digitalni nomadi, osim bezbednosti, najviše ocene dali su za pristupačnost cena. Iz statističkih podataka platforme proizilazi da su Hrvatska i Japan omiljene zemlje digitalnih nomada sa ocenom 4,9.

Dok su Zagreb, Split i Dubrovnik dobili najslabije ocene za kvalitet interneta i zabave, Beograd je sudeći po ovim podacima veoma zabavan i siguran grad sa prijemčivim cenama, ali sa veoma lošim internetom.

Prema zvaničnim podacima iz Hrvatske, tamo trenutno 775 digitalnih nomada ima važeći privremeni boravak. Ovi podaci daju nepotpunu sliku, jer broj nomada koji borave u ovoj zemlji znatno je veći. Procenjuje se da dobar deo njih dolazi iz zemalja EU, a njima ne trebaju dozvole za boravak, kao i da se neki iz trećih zemalja zadržavaju kraće od 90 dana, pa nisu u obavezi da traže dozvolu za boravak.

Najviše digitalnih nomada koji su zatražili dozvole u Hrvatskoj su iz Rusije i Ukrajine, ali je Rusa znatno više od Ukrajinaca. Rusi su podneli ukupno 440 zahteva, gotovo polovinu od ukupnog broja prijava. Treći po brojnosti su nomadi iz SAD, koji na globalnom nivou čine najviše ove populacije, čija brojnost se procenjuje na oko 35 miliona.

 • SHALIMAR

  12.8.2023 #1 Author

  Ako imaju zamerku za internet a ostalo dobro,onda smo stvarno za preporuku…

  Odgovori

 • gagica

  13.8.2023 #2 Author

  Slazem se sa tim.

  Odgovori

 • Cale

  22.10.2023 #3 Author

  Slažem se

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...