Zabeležena veća ponuda nego prethodne nedelje

Blagi rast cena žitarica na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

20.1.2023 15:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Blagi rast cena žitarica na Produktnoj berzi Blagi rast cena žitarica na Produktnoj berzi
Proteklu nedelju na Produktnoj berzi obeležio je povratak ponude većih količina na tržište. Žitarice su, statistički, zabeležile rast cene, dok je soja zadržala stabilan... Blagi rast cena žitarica na Produktnoj berzi

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi obeležio je povratak ponude većih količina na tržište. Žitarice su, statistički, zabeležile rast cene, dok je soja zadržala stabilan cenovni nivo.

Iako je na tržištu bila prisutna veća aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje, krajem nedelje ipak je došlo do smirivanja tržišta.

Ukupan promet na Produktnoj berzi bio je manji u odnosu na sedam dana ranije. Prometovano je 3.600 tona robe čija je finansijska vrednost 138.272.750 dinara, što je nedeljni pad od 3,50 dosto.

Prema izveštaju Produktne berze, sam početak nedelje doneo je uzdržanost učesnika na tržištu kukuruza. Cenovni nivoi ponude bili su viši u odnosu na tražnju. Kako je nedelja odmicala, interesovanje prodavaca bivalo je veće.

Ugovori za kukuruz su zaključeni u cenovnom rasponu od 32,50 do 33,50 din/kg bez PDV-a, a u strukturi kupaca bili su domaći prerađivači i regionalni izvoznici. U odnosu na prethodnu nedelju, trgovanje se odvijalo na višem cenovnom nivou, te je cena bila viša za 1,06 odsto.

Poput tržišta kukuruza, na tržištu pšenice beleži se takođe ponuda većih količina. Krajem nedelje bila je primetna mnogo veća ponuda u odnosu na tražnju. Iako je interesovanje kupaca bilo nešto manje, cena ove žitarice beleži blagi rast od 0,40 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Količinski se pšenicom najviše trgovalo. Ugovori su realizovani od 34,70 do 35,30 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Najviše upita na strani tražnje bilo je za pšenicu sa 11,5-12 odsto proteina.

Kod soje zato nema bitnijih promena u odnosu na nedelju dana ranije. Cenovno je ova uljarica zadržala stabilan nivo, te je trgovana po jedinstvenoj ceni od 67,50 din/kg bez PDV-a, a sam kraj nedelje doneo je gotovo odsustvo ponude na ovom tržištu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...