Dve trećine malih i srednjih preduzeća u Srbiji se finansira iz sopstvenih sredstava

Čadež: Region da se brže povezuje i zajedno raste

PoslovanjePreduzetnikRegionSrbija

1.12.2023 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Čadež: Region da se brže povezuje i zajedno raste Čadež: Region da se brže povezuje i zajedno raste
Neophodno je da se region brže ekonomski povezuje kako bi postao međunarodno konkurentno tržište interesantno globalnim investitorima, što će doprineti prilivu svežeg kapitala značajnog... Čadež: Region da se brže povezuje i zajedno raste

Neophodno je da se region brže ekonomski povezuje kako bi postao međunarodno konkurentno tržište interesantno globalnim investitorima, što će doprineti prilivu svežeg kapitala značajnog za otvaranje novih radnih mesta i zajedničkog rasta svih pojedinačnih ekonomija, poručili su danas predsednik Privredne komore Srbije (PКS) Marko Čadež i predsednik Uprave NLB grupe Blaž Brodnjak.

Čadež i Brodnjak su učestvovali na panelu „Privreda na prvom mestu“ na skupu „CEO Summit Beograd“ i razgovarali o značaju regionalnog povezivanja ekonomija, o privrednim kretanjima, ulozi finansijskog sektora u obezebeđivanju ekonomske stabilnosti regiona, o dostupnosti finansiranja za mala i srednja preduzeća, ali i konkurentnosti Zapadnog Balkana i Evrope u globalnim okvirima.

Kako su saopštili iz PKS, Čadež je ocenio da banke sve više menjaju svoj pristup i postaju dostupnije, regionalne i „lokalne“ banke bliže klijentima, umesto dosadašnje dugogodišnje prakse i statusa velikih, ali „dalekih“ međunarodnih igrača.

„Dve trećine malih i srednjih preduzeća u Srbiji se finansira iz sopstvenih sredstava“, kazao je Čadež i dodao da je zato potrebno pronaći nove modele za finansiranje malih i srednjih preduzeća i startapa.

Ukazao je da je lakši pristup kapitalu izuzetno važan za kompanije, ali i prihvatanje i promovisanje „ideje otvorenih granica“ u regionu, kao i da je hitno potrebno „da se Evropa probudi“, kako bi opstala kao relevantan međunarodni faktor.

Brodnjak je, podržavajući „ideju otvorenih granica“, istakao da je jako bitno da region postane međunarodno konkurentan i da je za to potrebno „imati kritičnu masu“, odnosno, što veće domaće tržište.

„Кada se otvore granice za ljude i biznise, političke granice nisu važne, postaju nebitne“, kazao je Brodnjak i dodao da je tržište venture capital-a i ulaganja u startape u regionu nerazvijeno, ali da je upravo zato potrebno promovisati da su i strani i domaći kapital dobrodošli u ceo region.

Ocenio je da su u Srbiji učinjene značajne ekonomske promene proteklih godina i da je pred Srbijom velika šansa za još snažniji rast kroz infrastrukturno povezivanje sa regionom.

Brodnjak smatra da je važno da se Evropa hitno „probudi“ i postane pragmatična, jer svi pokazatelji govore da postaje marginalna u međunarodnim ekonomskim okvirima.

Naveo je da briselska administracija mora što pre da spozna da je za nju Zapadni Balkan izuzetno značajan i da su neophodne brze promene unutar EU.

  • Jj992

    1.12.2023 #1 Author

    Da nije rekao zaista ne bismo znali ha ha

    Odgovori

  • LJUBOMIR

    1.12.2023 #2 Author

    Uvek za to!

    Odgovori

  • NATI

    2.12.2023 #3 Author

    Pa kada drzava nema sredstva da pomogne malim i novim firmama

    Odgovori

  • MAJA

    2.12.2023 #4 Author

    Ono što je dobro za nas je da se ujedinimo

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.12.2023 #5 Author

    Treba biti sto vise povezan sa regionom i jacati saradnju sa njima…

    Odgovori

  • MAXMAD

    3.12.2023 #6 Author

    Zašto se razjedinio?

    Odgovori

  • Emilija

    7.12.2023 #7 Author

    Tako i treba!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...