Zakon reguliše uslove i rokove

Da li je moguće odustati od kredita nakon potpisivanja ugovora sa bankom?

BankePoslovanjeSrbija

6.6.2024 08:01 Autor: Milica Vojtek 0

Da li je moguće odustati od kredita nakon potpisivanja ugovora sa bankom? Da li je moguće odustati od kredita nakon potpisivanja ugovora sa bankom?
Kada podižete kredit, gotovo neizostavno vas prati ona ozloglašena misao da ćete se – “kupujući na brzinu, kajati natenane i to godinama”. Ipak, ukoliko... Da li je moguće odustati od kredita nakon potpisivanja ugovora sa bankom?

Kada podižete kredit, gotovo neizostavno vas prati ona ozloglašena misao da ćete se – “kupujući na brzinu, kajati natenane i to godinama”. Ipak, ukoliko ste se u međuvremenu predomislili, iz bilo kog razloga, zakon dozvoljava da u narednih 14, odnosno 30 dana, vratite pozajmljeni novac bez obrazloženja zašto to činite.

Iz banaka poručuju da slučajevi odustanka od kredita nisu tako česti, ali da se s vremena na vreme dešavaju u praksi.

“Kada su u pitanju kreditni proizvodi koji nisu obezbeđeni hipotekom, klijenti mogu da odustanu u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora o kreditu, bez navođenja razloga za odustajanje. Potrebno je da pošalju pismeno obaveštenje banci, pri čemu se datum prijema tog obaveštenja smatra datumom odustajanja od ugovora. Banka će u tom slučaju vratiti klijentu naplaćenu naknadu za obradu zahteva. Klijenti u tom slučaju ne moraju odmah da vrate sredstva kredita, već to moraju učiniti najkasnije u roku od 30 dana od dana pismenog obaveštenja o odustanku. Kod odustajanja, klijenti su dužni da banci vrate glavnicu i kamatu za vreme korišćenja kredita”, kažu iz Erste banke za Biznis.rs.

Kada su u pitanju krediti koji su obezbeđeni hipotekom, procedura je drugačija.

“Kod ugovora o kreditu koji je obezbeđen hipotekom, kao i kod ugovora čiji je predmet kupovina, odnosno finansiranje kupovine nepokretnosti, klijent može odustati samo pre puštanja kredita u korišćenje”, kažu za naš portal iz ove banke.

Ovo praktično znači da kod Ugovora o stambenom kreditu možete odustati samo u sledećoj situaciji – potpisali ste i overili Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, overili založne izjave i u nadležnom organu predali dokumentaciju za upis hipoteke, potpisali Ugovor o kreditu, ali još uvek niste povukli novac iz kredita.

U ovom slučaju banka ima pravo na naknadu stvarnih troškova koje je imala povodom zaključenja ugovora o kreditu. Sa ovim troškovima korisnik mora biti upoznat pre zaključenja ugovora o kreditu.

Foto: Freepik.com

Iz NLB Komercijalne banke poručuju i da treba voditi računa o rokovima.

“Neophodno je da klijenti obaveste banku o odustanku pisanim putem, uz obavezu da, najkasnije 30 dana od dana slanja obaveštenja o odustanku, vrate glavnicu i kamatu obračunatu za vreme korišćenja kredita”, navode iz ove banke.

Kada je u pitanju vraćanje predmeta lizinga, u obavezi ste da odmah po dostavljanju obaveštenja o odustajanju vratite davaocu lizinga predmet kupovine, a najkasnije u roku od 30 dana nadoknadite davaocu lizinga pretpljenu štetu ukoliko je došlo do umanjenja vrednosti predmeta i platite ugovorenu kamatu iz osnovnog posla koja se računa od dana zaključenja ugovora do dana plaćanja kamate.

Istovremeno, zakon propisuje da davaoci usluga nemaju pravo na druge naknade, osim onih koje su propisane zakonim i troškova nastalih kod nadležnih organa.

Zakon je i u situacijama vraćanja kredita i u situacijama vraćanja lizinga jasan.  

„Korisnik ima pravo da odustane od zaključenog ugovora o kreditu, ugovora o dozvoljenom prekoračenju računa, ugovora o izdavanju i korišćenju kreditne kartice, ugovora o lizingu i finansijske pogodbe – u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora, bez navođenja razloga za odustanak.

Kod ugovora o kreditu koji je obezbeđen hipotekom, kao i kod ugovora čiji je predmet kupovina, odnosno finansiranje kupovine nepokretnosti, korisnik može odustati od ugovora pod uslovom da nije počeo da koristi kredit, odnosno finansiranje.

Pri odustanku od ugovora iz stava 1. ovog člana, a pre isteka roka iz tog stava, korisnik je dužan da o svojoj nameri da odustane obavesti banku, davaoca lizinga, odnosno trgovca na način kojim se potvrđuje prijem ovog obaveštenja, pri čemu se datum prijema tog obaveštenja smatra datumom odustanka od ugovora. Ovo obaveštenje dostavlja se u pisanoj formi ili na drugom trajnom nosaču podataka“, navodi se u Zakonu o zaštiti finansijskih korisnika.

Tagovi
BANKA KREDIT

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.