Factory World Wide i Bloxico Software Solutions dobitnici vrednih priznanja

Deloitte: Dve srpske firme među tehnološkim kompanijama koje su zabeležile najbrži rast u Centralnoj Evropi

BiznisBolji posaoHi-techRegionSrbija

25.11.2022 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Deloitte: Dve srpske firme među tehnološkim kompanijama koje su zabeležile najbrži rast u Centralnoj Evropi Deloitte: Dve srpske firme među tehnološkim kompanijama koje su zabeležile najbrži rast u Centralnoj Evropi
Srpska kompanija Factory World Wide, koja se bavi izradom softverskih rešenja za domaće i inostrane klijente, zauzela je visoko šesto mesto na ovogodišnjoj Deloitte-ovoj... Deloitte: Dve srpske firme među tehnološkim kompanijama koje su zabeležile najbrži rast u Centralnoj Evropi

Srpska kompanija Factory World Wide, koja se bavi izradom softverskih rešenja za domaće i inostrane klijente, zauzela je visoko šesto mesto na ovogodišnjoj Deloitte-ovoj rang listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi (CE Technology Fast 50), zabeleživši četvorogodišnji rast prihoda od 3.627 odsto (2018-2021.), objavila je konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte.

U kategoriji „Kompanije u usponu“, internacionalna kompanija sa razvojnim centrom u Srbiji – Bloxico Software Solutions, koja se bavi autsoursingom i konsultovanjem u sferi blokčejn industrije, kreiranjem rešenja i blokčejn proizvoda za svoje klijente, zauzela je deveto mesto, ostvarivši trogodišnji rast prihoda od 1.152 odsto (2019-2021.).

Takođe, u kategoriji „Zvezde pozitivnog uticaja“ (Impact Stars) koja prepoznaje kompanije koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na jedan od sledećih segmenata: društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu i različitost, prepoznate su tri kompanije iz Srbije koje imaju jasnu etičku dimenziju u srcu svog poslovnog modela: Factory World Wide, Foxy Voxel i Joberty Technologies.

“Oduvek smo verovali da će kvalitet koji pružamo svojim klijentima biti prepoznat. Prvih nekoliko godina razvijali smo posao u Sjedinjenim Američkim Državama, a poslednje tri godine smo strogo fokusirani na razvoj poslovanja u Srbiji. Danas, sa više od 80 zaposlenih u Beogradu i skoro 20 aktuelnih projekata, stremimo ka istim ciljevima”, ističe Nikola Vučinić, vlasnik kompanije Factory World Wide.

Kako kaže, Factory World Wide je u procesu akvizicije velike kompanije koja ima deset puta više zaposlenih, a sledeći korak je širenje na evropsko tržište.

Nenad Tanasković, direktor kompanije Bloxico Software Solutions, istakao je da je Bloxico domaća firma sa stranim ulaganjima i da od 2018. niže uspehe u kreiranju proizvoda i pružanju usluga koji se oslanjaju na inovativnu tehnologiju.

“Verujemo u pouzdan poslovni ekosistem koji smanjuje rizik, povećava poverenje, i gradi i neguje prave poslovne vrednosti sa našim klijentima. Dobijanje ove nagrade nam je potvrda da su jednostavnost, odgovornost i korektnost u poslovanju zaista pristup koji daje rezultate”, rekao je Tanasković.

Foto: Pixabay.com

Pavle Kutlešić, lider CE Technology Fast 50 programa u Srbiji je impresioniran kvalitetom ovogodišnjih učesnika: “Posebno me raduje što su na ovogodišnjoj rang listi i dve briljantne mlade kompanije iz Srbije među njima, i sa velikim interesovanjem ću pratiti njihov dalji rast i razvoj. Poznajući inovativnost i preduzetnički duh naših kompanija, uveren sam da će svake naredne godine biti sve više kompanija iz Srbije na ovoj rang listi.“

Poljska je imala najviše učesnika u ovogodišnjoj listi Najbržih 50 sa 17 firmi, a sledi je Češka Republika sa 13. Zastupljeno još sedam zemalja: Hrvatska (osam), Slovačka (četiri), Mađarska (tri), Bugarska (dve) i po jedna iz Litvanije, Rumunije i Srbije.

Softverske kompanije i dalje dominiraju rang listom, sa 33 učesnika, a slede fintech firme (šest), hardverske kompanije (pet), firme iz oblasti medija i zabave (četiri) i firme iz oblasti zdravstva i nauke o životu (dve). Uprkos dominaciji softverskih kompanija, nijedna od njih ne zauzima prva tri mesta. Fintech kompanije zauzele su prvo (FTMO) i drugo (PayPo), a treće mesto zauzela je firma iz oblasti zdravstva (Multiplex DX).

Već drugu godinu zaredom, pobednik takmičenja 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi je firma FTMO iz Češke Republike.

FTMO je izradila i vodi jedinstvenu platformu za edukaciju trgovaca na finansijskim tržištima, koja ih uči odgovarajućim tehnikama upravljanja rizicima i motiviše da budu disciplinovani u svom poslovanju. Pošto je doslovno izmislila taj sektor 2015. godine, firma FTMO danas ima oko 60 konkurenata i ostaje neprikosnoveni tržišni lider. Cilj kompanije je da proširi svoju ponudu stvaranjem velike tehnološke holding kompanije i omogućavanjem klijentima da investiraju u raznovrsna sredstava.

Na čelu kompanija na listi “Kompanije u usponu”, za one koje su premlade da učestvuju u programu Najbržih 50 nalazi se DIANA Biotechnologies. DIANA (akronim od DNA-linked Inhibitor ANtibody Assay), vodeća veoma inovativna češka biotehnološka kompanija koja razvija proizvode zasnovane na najsavremenijim istraživanjima u oblastima, kao što su molekularna dijagnostika i otkrivanje novih lekova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...