Kreditiranje u domaćoj valuti štiti klijente od deviznog rizika

Dinarski krediti za oporavak zelenih projekata od korona krize

BankeEUInvesticijePoslovanjePreduzetnikSrbija

6.12.2021 20:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dinarski krediti za oporavak zelenih projekata od korona krize Dinarski krediti za oporavak zelenih projekata od korona krize
U okviru saradnje Green for Growth fonda (GGF) i UniCredit banke Srbija, uskoro će biti dostupan kredit u iznosu od 1,76 milijardi dinara kao... Dinarski krediti za oporavak zelenih projekata od korona krize

U okviru saradnje Green for Growth fonda (GGF) i UniCredit banke Srbija, uskoro će biti dostupan kredit u iznosu od 1,76 milijardi dinara kao podrška oporavku zelenih projekata u Srbiji usled krize izazvane pandemijom korona virusa.

Ovo partnerstvo predstavlja prvu dinarsku transakciju Fonda u Srbiji, a njegovom realizacijom omogućava se poboljšavanje pristupa dinarskom finansiranju, jer osnažuje klijente banke da investiraju u svoju budućnost bez izlaganja deviznom riziku koji bi mogao da negativno utiče na njihove novčane tokove.

Član Upravnog odbora GGF fonda Kristofer Nouls (Christopher Knowles) je rekao da im je zadovoljstvo što jačaju strateško partnerstvo sa UniCredit bankom Srbija.

„Dinarsko kreditiranje predstavlja ključnu komponentu odgovornog finansiranja, jer štiti klijente od deviznog rizika. Kao razvojni investicioni fond fokusiran na ublažavanje uticaja klimatskih promena i promovisanje održivog ekonomskog razvoja, Green for Growth fond želi da doprinese većem kreditiranju u domaćoj valuti u Srbiji i celom regionu. Zato nam je drago što unapređujemo naš odnos sa UniCredit bankom, posebno tokom pandemije“, rekao je Nouls.

UniCredit banka Srbija i GGF 2016. godine započeli su partnerstvo sa ciljem finansiranja projekata obnovljivih izvora energije i stambenih kredita za kupovinu stanova u energetski efikasnim zgradama.

Srpski dinari
Foto: Shutterstock

Predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija Nikola Vuletić rekao je da su ponosni što je baš banka koju predstavlja partner Green for Growth fonda u prvoj dinarskoj transakciji na srpskom tržištu.

„Ovo partnerstvo dokazuje da je UniCredit banka Srbija pouzdan partner i jedan od lokalnih lidera u finansiranju projekata obnovljivih izvora energije”, rekao je Vuletić.

Green for Growth

Green for Growth fond investira u mere koje za cilj imaju smanjenje upotrebe energije i emisije ugljen-dioksida, kao i da unaprede resursnu efikasnost na tržištima 19 zemalja Jugoistočne Evrope, zemljama Kavkaza, Ukrajine, Moldavije, Bliskog Istoka i Severne Afrike.

Fond takvo finansiranje obezbeđuje investirajući direktno u projekte obnovljivih izvora energije, korporativne ili opštinske projekte ili posredno preko odabranih finansijskih institucija. Odeljenje za tehničku pomoć GGF fonda pruža podršku lokalnim finansijskim institucijama i partnerima u njihovoj izgradnji svojih kapaciteta, čime maksimalno povećava uticaj koji imaju investicije Fonda.

GGF su osnovale Nemačka razvojna banka (KfW) i Evropska investiciona banka u decembru 2009. godine kao javno-privatno partnerstvo, uz finansijsku podršku Evropske komisije, Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke (OeEB).

Grupa investitora Fonda, kojih je sve više, uključuje donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i institucionalne privatne investitore, uključujući i Međunarodnu finansijsku korporaciju, Holandsku razvojnu banku FMO i Nemačku etičku banku GLS. Kompanija Finance in Motion GmbH je savetnik GGF fonda. Tehnički savetnik je kompanija MACS Energy & Water GmbH iz Frankfurta.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...