domaći kapaciteti za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora biće srednjoročno triput uvećani

Đedović i EBRD o nastavku investiranja u razvoj srpske energetike

EUSrbija

2.3.2023 15:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Đedović i EBRD o nastavku investiranja u razvoj srpske energetike Đedović i EBRD o nastavku investiranja u razvoj srpske energetike
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom Borda direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o saradnji i... Đedović i EBRD o nastavku investiranja u razvoj srpske energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom Borda direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o saradnji i prioritetima u energetskom sektoru u Srbiji u narednom periodu.

„Ministarstvo rudarstva i energetike radi na izradi strateških dokumenata u energetskom sektoru, Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu i novoj Strategiji razvoja energetike, kojima ćemo definisati naše dugoročne ciljeve na smanjivanju emisije štetnih gasova, povećanju kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i podizanju energetske efikasnosti“, rekla je Đedović, prenelo je ministarstvo.

Dodala je da se, izmenama Zakona o korišćenju OIE i aukcijama koje su u pripremi, očekuje da će se kapaciteti za proizvodnju energije iz OIE srednjoročno povećati tri puta.

„Veoma je važno da u definisanju ciljeva istovremeno budemo ambiciozni i realistični, posebno zbog toga što imamo obavezu da obezbedimo sigurnost snabdevanja energijom i energentima za naše građane i privredu“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da je EBRD bio važan partner ministarstva i da saradnja na projektima u prethodnom periodu, što predstavlja dobar osnov za dalju saradnju, naročito u procesu energetske tranzicije.

„U našim planovima su nove investicije u energetsku infrastrukturu, uključujući izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, kao i ulaganja u modernizaciju prenosne i distributivne mreže“, kazala je Đedović.

Prema njenim rečima, nastaviće se i sa reformisanjem energetskih preduzeća kako bi se unapredila njihovu efikasnost i upravljanje rizicima.

Članovi Borda direktora EBRD izrazili su podršku sprovođenju reformi u energetskom sektoru i zalaganju Srbije da iskoristi potencijale u oblasti OIE, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano o projektima koji se realizuju uz podršku EBRD, među kojima su uvođenje OIE u sisteme daljinskog grejanja, smanjivanje gubitaka na distributivnoj mreži i izrada analize o efekatima energetske tranzicije.

Na sastanku je istaknuto da je EBRD do danas u Srbiju uložila više od 7,9 milijardi evra i da je samo tokom 2022. godine obezbedila 650 miliona evra u projektima koji podstiču konkurentnost, poboljšanje transportne mreže, regionalnu ekonomsku i energetsku povezanost i zelenu ekonomiju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...