na kraju 2022. godine iznosila ukupno 42,4 milijarde dinara

DRI: Rastu potraživanja javnih komunalnih preduzeća usled neefikasne naplate

Srbija

25.1.2024 18:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

DRI: Rastu potraživanja javnih komunalnih preduzeća usled neefikasne naplate DRI: Rastu potraživanja javnih komunalnih preduzeća usled neefikasne naplate
Nenaplaćena potraživanja po osnovu komunalnih usluga – snabdevanje vodom za piće i odvoz komunalnog otpada, na kraju 2022. godine iznosila su ukupno 42,4 milijarde... DRI: Rastu potraživanja javnih komunalnih preduzeća usled neefikasne naplate

Nenaplaćena potraživanja po osnovu komunalnih usluga – snabdevanje vodom za piće i odvoz komunalnog otpada, na kraju 2022. godine iznosila su ukupno 42,4 milijarde dinara, objavila je u četvrtak Državna revizorska institucija (DRI) Srbije.

Rast potraživanja u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu zabeležen je kod oko 69 odsto javnih preduzeća u ukupnom iznosu od 2,5 milijardi dinara, dok je u periodu od 2020. do 2022. godine direktan otpis potraživanja iznosio 1,4 milijarde dinara, prenosi Beta.

Nenaplaćena potraživanja na kraju 2022. godine u ukupno fakturisanim uslugama u toj godini za komunalne delatnosti imala su udeo od 66 odsto, navodi se u izveštaju DRI o reviziji svrsishodnosti „Efikasnost naplate potraživanja u javnih preduzećima koja pružaju komunalne usluge korisnicima“.

Od 26 revizija finansijskih izveštaja, koje je DRI sprovela u 2021. i 2022. godini kod 19 javnih preduzeća utvrđene su nepravilnosti u oblasti potraživanja.

U tom periodu urađene su i 32 revizije pravilnosti poslovanja, za 15 revizija su, kao druga tema, na osnovu procene rizika, odabrana potraživanja, a nepravilnosti za oblast potraživanja utvrđene su kod 14 subjekata revizije, što je 93 odsto subjekata revizije, dok je kod jednog, iako nije bilo utvrđenih nepravilnosti, dato skretanje pažnje iz ove oblasti.

Cilj revizije bio je da se ispita u kojoj meri su javna preduzeća, koja pružaju komunalne usluge korisnicima, efikasna u obezbeđivanju potpune i blagovremene naplate svojih potraživanja.

Foto: Pixabay.com

Subjekti revizije bili su JКP Vodovod i kanalizacija, Кragujevac, JКP Vodovod, Кraljevo, JКP za održavanje čistoće i pijaca Кomunalac, Čača i JКP Čistoća i zelenilo, Zrenjanin.

Ta preduzeća, uprkos merama koje preduzimaju, nisu efikasna u naplati svojih potraživanja, naročito imajući u vidu da je visina potraživanja u poslovnim knjigama javnih preduzeća približna fakturisanim uslugama na godišnjem nivou (oko 80 odsto), navela je DRI.

Zakonom je propisan jednogodišnji rok zastarevanja duga domaćinstava za komunalne usluga, a u velikom broju slučajeva postupci prinudne naplate traju više godina i u tom periodu komunalna preduzeća uslugu i dalje pružaju korisnicima koji je ne plaćaju, pa su preduzeća primorana da pokreću nove postupke protiv istog korisnika kome se pruža usluga, a upravo zbog toga da bi se sprečilo nastupanje zastarelosti novog duga.

Procena državnih revizora je da je taj rok zastarevanja potraživanja kratak i da ne ostavlja dovoljno vremena komunalnom preduzeću da preduzme sve što je potrebno za ostvarivanje naplate spornog potraživanja.

„Da bi komunalne usluge koje javna preduzeća pružaju korisnicima bile kvalitetnije, potrebno je povećati efikasnost naplate potraživanja uspostavljanjem ažurnih i potpunih evidencija korisnika i potraživanja, kontinuitetom u preduzimanju mera naplate, adekvatnom kontrolom i praćenjem efekata, a sve u cilju smanjenja iznosa nenaplaćenih potraživanja, uz smanjenje rizika od njihove zastarelosti“, preporučila je DRI.

  • BIJUTI27

    25.1.2024 #1 Author

    Nije ni čudo što su bankrotira, računi za Rakovicu stižu ko da imam 500 kvadrata na Senjaku, a ne 50 u Rakovici

    Odgovori

  • Jj992

    25.1.2024 #2 Author

    Sta je ovde efikasno

    Odgovori

  • NATI

    28.1.2024 #3 Author

    Nece da placaju kada su previse poskupeli

    Odgovori

  • gagica

    28.1.2024 #4 Author

    Platezna moc je slabija

    Odgovori

  • Brana

    28.1.2024 #5 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...