Korporativizacija Elektroprivrede Srbije između teorije i prakse

EPS bi trebalo da izađe na berzu, ali tek posle opsežnih promena

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoSrbija

13.12.2022 13:32 Autor: Milica Rilak 4

EPS bi trebalo da izađe na berzu, ali tek posle opsežnih promena EPS bi trebalo da izađe na berzu, ali tek posle opsežnih promena
Elektroprivreda Srbije (EPS) se već duži niz godina nalazi u procesu reorganizacije i korporativizacije, a sama činjenica da ovaj postupak traje godinama govori o... EPS bi trebalo da izađe na berzu, ali tek posle opsežnih promena

Elektroprivreda Srbije (EPS) se već duži niz godina nalazi u procesu reorganizacije i korporativizacije, a sama činjenica da ovaj postupak traje godinama govori o kakvim se tu otporima radi, ocenio je za Biznis.rs glavni broker društva Momentum Securities Nenad Gujaničić povodom odluke Nadzornog odbora EPS-a da predloži Vladi Srbije promenu pravne forme, odnosno prelazak iz javnog preduzeća u nejavno akcionarsko društvo.

Kao nejavno akcionarsko društvo EPS bi, prema predlogu Nadzornog odbora koji je prenela Nova ekonomija, imao samo jednog vlasnika – državu, i to sa 36,5 miliona akcija na osnovu 365 milijardi dinara osnovnog kapitala.

Ključno je, međutim, pitanje da li bi takva transformacija EPS-a značila i efikasnije poslovanje preduzeća koje je zauzelo neslavno prvo mesto na listi kompanija koje su finansijsku 2021. godinu završile sa najvećim neto gubicima, i to sa gotovo 15 milijardi dinara gubitaka, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall.

Nenad Gujaničić za Biznis.rs ocenjuje da aktuelna najava da bi EPS mogao da pređe u formu nejavnog akcionarskog društva ohrabruje, ali da to ne mora ništa da znači.

Električar
Foto: Unsplash.com

„Nominalno, promena organizacione forme ne mora da donese nikakve promene u poslovanju kompanije, za šta imamo čitav niz primera u domaćoj praksi. Štaviše, imamo akcionarska društva čije akcije su podeljene građanima (Telekom Srbija), a da kompanija nije kotirana na berzi i nema ni trunku više transparentnosti u odnosu na vreme pre podele akcija“, ističe Gujaničić.

Naglašava da bi, u teoriji, korporativizacija trebalo da donese efikasnije korporativno upravljanje i bolje poslovne rezultate kompanije, ali da je preduslov za to izlazak na berzu, pa „makar i ovako slabu kao što je naša“.

To naravno ne znači da bi prvi korak za EPS trebalo da bude pojavljivanje na berzanskom tržištu. EPS se nalazi u izuzetno teškoj poslovnoj i finansijskoj situaciji i kompanija zahteva najpre opsežne organizacione i upravljačke promene, a neophodan uslov za njihovo sprovođenje je politička volja koja je izostajala svih ovih godina. Tek na kraju ovog procesa bilo bi dobro da se kompanija nađe na berzanskom tržištu, gde bi domaći građani imali pravo da kupuju i prodaju akcije“, naglasio je Gujaničić.

Podseća i na to da bi, prema Zakonu o pravu na besplatne akcije, građanima trebalo da pripadne 15 odsto kapitala EPS-a.

Na osnovu tog zakona građanima je bez naknade već podeljeno 15 odsto akcija Republike Srbije u Preduzeću za telekomunikacije „Telekom“ a.d. Beograd, (danas Telekom Srbija), kao i 15 odsto ukupnog broja akcija Javnog preduzeća Aerodrom „Nikola Tesla“, a u članu 18a predviđena je i podela 15 odsto ukupnog broja akcija Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ Beograd.

  • CUPKA

    13.12.2022 #1 Author

    Nadam se da nece doneti nikakve promene u poslovanju izlazak na berzu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.12.2022 #2 Author

    O teorijama ne treba pricati,kroz praksu ce se sve pokazati…

    Odgovori

  • VOJKAN

    14.12.2022 #3 Author

    Ako se u nekom momentu bude i EPS privatizovao nama će samo zdravstvo da ostane državno

    Odgovori

    • Moon

      18.12.2022 #4 Author

      Drzavno.. Do drzavnog lekara doci.. Svi se upucuje na privatne tako da mu dodje na isto

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...