učestvuje 898 domaćih naučnika iz 91 naučnoistraživačke organizacije

Fond za nauku Srbije sa 25 miliona evra finansira 97 projekata

BiznisSrbija

4.10.2023 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Fond za nauku Srbije sa 25 miliona evra finansira 97 projekata Fond za nauku Srbije sa 25 miliona evra finansira 97 projekata
Fond za nauku Srbije će u naredne tri godine u okviru programa PRIZMA finansirati 97 projekata na kojima učestvuje 898 domaćih naučnika iz 91... Fond za nauku Srbije sa 25 miliona evra finansira 97 projekata

Fond za nauku Srbije će u naredne tri godine u okviru programa PRIZMA finansirati 97 projekata na kojima učestvuje 898 domaćih naučnika iz 91 naučnoistraživačke organizacije, najavljeno je u sredu.

Budžet programa je 25 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Srbije i kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji (SAIGE), partnerski projekat Srbije, Evropske unije i Svetske banke, prenosi Beta.

Istraživači će u okviru PRIZMA programa raditi na razvoju veštačke inteligencije, kreiranju inovacija i praktičnih rešenja iz oblasti biotehnologije, biomedicine i tehničkih i tehnoloških nauka, realizaciji novih ideja i stvaranju rešenja iz prirodnih nauka i matematike, kao i proširivanju znanja iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, rečeno je na  skupu povodom početka realizacije projekata u okviru programa PRIZMA.

„Od 660 predloga projekata, kroz veoma kompetitivni proces selekcije koji su sprovodili inostrani naučni eksperti, izabrano je 97 najbolje rangiranih projekata. Oni će se baviti temama od nacionalnog i globalnog značaja, kao što su istraživanje metoda reciklaže otpada od rudarske industrije, razvijanje materijala za očuvanje kulturnog nasleđa, korišćenje veštačke inteligencije za predviđanje bolesti, razvoj naprednih materijala za senzore koji se koriste u različitim granama industrije“, rekla je vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić-Jovičić.

Istakla je da podržani projekti dokazuju da je investicija u nauku, investicija u budućnost svih građana.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva istakla je značaj odabranih projekata i kontinuiranog ulaganja u razvoj nauke.

„EU je ponosni partner Fonda za nauku Srbije. Кroz finansijsku podršku EU od 31,5 miliona evra, Fond za nauku će obezbediti neophodne grantove od 16,5 miliona evra za naučnike koji će pomeriti granice znanja i razviti nova naučna rešenja. Ulaganje u nauku, istraživanje i razvoj ključno je za budući razvoj zemlje, posebno za ekonomiju zasnovanu na znanju“, rekla je ona.

Ocenila je da je podrška EU pokrenula preko potrebne reforme u sektoru istraživanja i razvoja, koje će značajno povećati konkurentnost srpske privrede.

Pomoćnica ministra za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Marina Soković je rekla da je za četiri godine postojanja Fonda za nauku odobreno finansiranje 415 projekata sa ukupnim budžetom od 74,44 miliona evra i podržano 2.713 istraživača iz 145 naučnoistraživačkih organizacija.

  • SHALIMAR

    5.10.2023 #1 Author

    I treba ulagati u ovakve projekte,bitno je i vazno za razvoj nase zemlje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...