povećanje tržišnog učešća i plasman oko 1,6 milijardi evra kredita

Godina spajanja donela rekordne rezultate NLB Grupi i Komercijalnoj banci u Srbiji

BankePoslovanjeRegionSrbija

25.5.2023 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Godina spajanja donela rekordne rezultate NLB Grupi i Komercijalnoj banci u Srbiji Godina spajanja donela rekordne rezultate NLB Grupi i Komercijalnoj banci u Srbiji
Istorijski najbolji poslovni rezultat koji je NLB Grupa ostvarila u Srbiji, ali i Komercijalna banka za više od 50 godina postojanja – povećanje tržišnog... Godina spajanja donela rekordne rezultate NLB Grupi i Komercijalnoj banci u Srbiji

Istorijski najbolji poslovni rezultat koji je NLB Grupa ostvarila u Srbiji, ali i Komercijalna banka za više od 50 godina postojanja – povećanje tržišnog učešća, plasman oko 1,6 milijardi evra kredita privredi i stanovništvu, rast od 300 miliona u kreditnom portofliju i 73,4 miliona evra profita – obeležili su 2022, prvu godinu postojanja integrisane NLB Komercijalne banke.

Nova članica NLB Grupe i sistemska banka na tržištu Srbije nastala je spajanjem NLB i Komercijalne banke, odnosno okončanjem jedne od najsloženijih i najuspešnijih finansijskih integracija u regionu u maju prošle godine.

“Za kratak vremenski period, nadmašili smo zavidan uspeh integracije i prvo poglavlje u istoriji nove banke, ispisali rezultatima iznad svih planova i predviđanja. Odbranili smo poziciju apsolutnog tržišnog lidera u agro kreditima i podršci poljoprivrednicima, i potvrdili da nas privreda prepoznaje kao strateški važnog partnera. Uspeli smo da opravdamo poverenje više od milion aktivnih klijenata“, istakao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

Spajanje NLB i Komercijalne banke trajalo je ukupno 430 dana. Formirana je  jedna od najvećih prodajnih mreža u Srbiji, a rebrendirano je gotovo 186 ekspozitura, 250 bankomata i 200 aplikacija.

Zajednički portfolio proizvoda i usluga je značajno proširen, a o svakom ključnom koraku ovog složenog procesa redovno je informisano milion klijenata obe banke, zbog čega je u stručnim krugovima okarakterisan kao „primer uspešnog bankarskog spajanja“.

“Po okončanju integracije otpočeli smo sveobuhvatnu transformaciju poslovnog modela, ali i razmišljanja i načina rada. Pred nama su 24 različita projekta i više od 2.500 aktivnosti, kroz koje će gotovo 400 zaposlenih iz 29 različitih organizacionih jedinica optimizovati i osavremeniti procedure, i digitalizovati većinu proizvoda i usluga. Već sada smo investirali više od šest miliona evra za nabavku 250 najsavremenijih bankomata sa svim postojećim funkcijama – od isplate i uplate dinara i stranih valuta, pa sve do QR čitača i uplate pazara za pravna lica. Na taj način, postali smo prva i jedina banka u Srbiji, koja je kompletnu postojeću mrežu zamenila uređajima poslednje generacije, i uz to klijentima omogućila da bez naknade podižu gotovinu sa 1.400 bankomata NLB Grupe širom regiona“, naveo je Vlastimir Vuković.

On je dodao i da održivost ostaje u centru svake poslovne odluke, zbog čega ove godine NLB Komercijalna banka poslovanje nastavlja iz nove centralne i potpuno zelene zgrade. Nakon što je obezbedila snabdevanje električnom energijom iz obnovljivih izvora i prešla na bespapirni proces nabavke, banku očekuje instalacija solarnih panela, kao i zamena celokupnog voznog parka električnim i hibridnim automobilima.

Nova NLB Komercijalna banka objedinila je 4,7 milijardi evra vrednu zajedničku aktivu, oko milion aktivnih klijenata, preko 25 procenata veći kreditni portfolio, kao i značajno više proizvoda i usluga.

  • DUSAN

    26.5.2023 #1 Author

    Odličan primer ujedinjenja dve banke i modernizacije ali i efikasnijeg poslovanja. Najbolje je da svoje iskustvo prenesu Erste banci, kroz savetodavne aktivnosti, koja muku muči sa aplikacijom koja već neko vreme ne radi….

    Odgovori

  • SHALIMAR

    26.5.2023 #2 Author

    Godina spajanja koja je donela odlicne rezultate,svaka cast.

    Odgovori

  • NATI

    28.5.2023 #3 Author

    Malo poradite na zaposlenima i zaposlite jos radnika na salteru

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...